Makcik kupas kulitnya dan ambil hanya bahagian yang lembut sahaja... |
...kemudian makcik hiris nipis (tak lah nipis sangat)... |
...dan rebus untuk melembutkan dan menghilangkan rasa pahitnya. Air rebusan itu dibuang dan jiruskan rebung yang telah direbus dengan air paip. |
Sebiji bawang besar, seinci kunyit hidup dan enam biji cili api (cili api yang makcik guna ini memang sangat pedas) ditumbuk atau di kisar. |
Dalam peti sejuk makcik tiada daging salai atau daging tetel. Yang ada hanya isi ayam yang dah kejung. Jadi makcik biarkan isi ayam itu lembut dahulu dalam air dan potong kecil-kecil. |
...siap. |
Sedapnya rebung. Jarang jumpa orang masak ni...yumss.m
BalasPadamsodapnya ... feveret orang ni mak ... hehehe
BalasPadamRebung dibuat sendiri lagi sedap dari beli di pasar dan saya tak pernah beli di pasar pun Kakcik.. Semua diuruskan oleh Mak di kampung.. hehehe..
BalasPadamya Rabbi mak...rebung ni buat la masak apa pun, mmg i suka sangatttt...feveret!
BalasPadamSedap sangat dah tu kakcik..rumah atie jarang rebung 'naik' sbb atie makan sensorang jer
BalasPadamSedap...sedap..sedap..fresh ni.
BalasPadamsedapnya nampak. ray x penah try lg ni. lemang pun mmg x makan sgt.
BalasPadamaih... sedapnya gulai daging buh rebung, klu slh umh dh ulurkan pinggan... hehe
BalasPadamMasa baca tajuk tak concentrate lepas tu dok fikir dalam kepala apanya 'lemang' ada madu ni? Tak pernah dengar ^_^ Rupa-rupanya rebung alahai...
BalasPadamKalau masak dengan tetel mesti terangkat tau, Kakcik. Saya ni tak tahulah kenapa, suka sangat tetel tu. Lagi dilarang, lagi nak melahap. Masak lemak ni kalau tak pedas membako, tak best!
Suka rebung.
BalasPadamSelalu juga pn is3 masak.
Masak lemak dengan udang.
tak penah makan rebung.. kalo amek lauk rebung n daging makan daging saja. mungkin sebab mak tak pernah masak kot jadi tak biasa..
BalasPadam