Kawan-kawan kakcik

Khamis, 2 Februari 2012

NGOK...

Mungkin agaknya kependekkan dari perkataan BONGOK.

Tapi...

kalau kita dah tahu orang tu NGOK @ BONGOK
kenapa ke rumahnya kita masih terjenguk-jenguk
adakah kerana sebenarnya kita yang terlebih BONGOK
sampai tak tahu membezakan yang mana ELOK  yang mana BURUK?

Apa-apa sajalah labuuuuu...


25 ulasan:

  1. ma..
    cheqna biasa guna perkataan ngokngek..ayat tu macam kita nak kata dia gila2 r..atau nakal..merujuk kepada ayat la...
    maksud lain cheqna tak tahu...mungkin betul kot kata mama...
    biasanya perkataan ni cheqna guna terhadap kawan2 yang rapat la..kalau guna pada orang2 yg kita tak rapat takut dia tersalah faham pulak..

    BalasPadam
  2. Salam,

    Dah lama tak dengar org pakai Ngok..heheheheh
    atau pun sejak akak yg dah hilang pendengaran ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ohhhh..yea, sebelum hilang pendengaran, sempat dengar anak2 muda menggunakan perkataan 'mangkok' hehehehhe

      Padam
  3. aduhh kak kenapa pula nie ...
    huhuhu selalu doa agar kita x tergolong didalam org2 yg ngopk nie huhuhu

    BalasPadam
  4. bongok agak kasar bunyinya, lebih 'selesa' guna bengong.. whatever

    BalasPadam
  5. jgn marah2....sapa yg ngok tu...mai sini nak luku pala dia mai...

    BalasPadam
  6. ngok tu selalu digunakan klu kita nak kata org tu bodoh... tp lebih sedap dr perkataan bodoh..hehe

    BalasPadam
  7. hahaha..


    terjenguk-jenguk singkatannya NGOK NGOK

    BalasPadam
  8. Hurmm... Kes baru pulak ke kakcik...

    BalasPadam
  9. acu cepat bebeno kuar perkataan "bengong"
    tak elok sebenar nye...cuba control tetapi kekadang terlepas gak

    BalasPadam
  10. .. baik kata bongok je terus biar sampai maksud di hati, kalau tak sampai hati jangan sekali berkata. jaga mulut kita.."anda buat anda dapat"..(Dato' Utzh Bahiyah).

    BalasPadam
  11. erk, tak tau nak ckp apa, mintaknya bukan tina yg ngok tu

    BalasPadam
  12. hehehehe.selalu juga terguna perkataan ngok tu

    BalasPadam
  13. ngok ni mcm bodoh2 alang la bagi saya..

    BalasPadam
  14. salam kakcik..

    kalo kat vietnam ngok (ejaan ngoc dgn sabdu yg tak ingat) ni kan, maknanya jugak sama = tak cerdik..

    BalasPadam
  15. yg terjenguk2 tu mmg sajer nak mintak title Ngok tu kot kak huhu..

    kak,izan dah dapat details akak tu,tp izan tak publish kat komen tu sbb ada alamt n no tel akak kan..nnt izan dah pos hadiah,izan bgtahu akak =)

    BalasPadam
  16. bongokkan org tu tak suka cik ina lagi nak datang blog cik ina lagi nak wat review apa yang cik ina tulis.ngok ngok kan kak chik : )

    BalasPadam
  17. Salam KC

    Hehe sebenarnya mama tak faham atau tak cuba faham!

    BalasPadam
  18. saya ingatkan ngok itu nama buah2an..

    macam buah ngaku...

    BalasPadam
  19. Dah dia fikir orang ngok, dia dok mai jengok2 lagi cari hapa. Dia la yg ngok sebenaqnya tu.

    BalasPadam
  20. Saya teka ada orang yg cuba menyakitkan hati Kakcik la ni..mintak maaf kalau saya silap teka naa.

    BalasPadam
  21. salam buat kakakku kakcik..

    errr..marah nampak hihihi..

    kat jamuan ada satu kampung yg namanya kg ngok.. tahu kan?

    BalasPadam

Catatlah apa sahaja asalkan tidak menyinggung sesiapa.

Komen-komen yang tiada kena mengena atau sengaja dilontarkan untuk menyindir, akan kakcik buang. DIMAKLUMKAN JUGA, ADALAH HAK TUAN PUNYA BLOG INI SEPENUHNYA UNTUK MEMBUANG MANA-MANA KOMEN YANG DIRASAKAN TIDAK PERLU ADA ATAU DIBERI RUANG BERLEGAR DI SINI.

Ada pertanyaan dan segan nak letak komen? Sila emel ke : kakcikseroja@gmail.com