Kawan-kawan kakcik

Khamis, 5 Julai 2012

Apakah maknanya subsidi itu?...



Kalau ikut ilmu kira-kira kakcik yang tak berapa cerdik ini, jadinya begini : RM31.00 tolak (subsidi) RM28.74 jadinya RM2.26 (macam bil air yang kakcik selalu terima, ilmu kira-kiranya begitulah).  Tapi bil elektrik yang kakcik terima ini tidak begitu pula ilmu kira-kiranya.

Apa-apa jumlah yang ditunjukkan, InsyaAllah kakcik akan bayar juga.  Cukuplah kakcik sahaja yang bergelap di zaman kanak-kanak dulu, janganlah anak-anak kakcik pula perlu melaluinya.

27 ulasan:

  1. tak pernah lagi saya dapat bil macam ni kak.. bil air saya pun takde subsidi nampak gayanya.. sbb duk apartment..

    BalasPadam
  2. heee.. bil letrik saya negatip..

    BalasPadam
  3. maknanya menunjuk nunjuk gamaknya..hihi

    saya pikir masa first time diorang mula state subsidi tu diorang dah tolak siap2 dr jumlah yang perlu di bayar...

    kalau campor dua 2mahai gak bil air..fuhh!

    BalasPadam
  4. tak lulus ilmu hisab kot..hehehe
    murahnya bil letrik kakcik..yana kat umah 50++ la monthly..

    BalasPadam
  5. Subsidi yang kononnya Kerajaan beri pada rakyat. Tapi semuanya hanya TNB yang faham.

    BalasPadam
  6. tak de guna argue kan??? bayar je lah....

    BalasPadam
  7. alamak!! bill electrik saya lom byr lagi..

    BalasPadam
  8. sikitnya kak cik ..... Rumah saya selalu jadi 3 angka ....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itu bil anggaran yang dihantar melalui pos. Nanti bila dia datang baca secara nyata, barulah datang bil yang berganda jumlahnya...

      Padam
  9. Salam Kakcik, akak pun tak faham camner deme kira. Bulan dulu bil akak tinggi sampai RM50 lebih, tapi bulan lepas RM27 jer, walhal akak banyak guna aor-con dan oven! Tapi yg best bil ayer RM0.00!!!

    BalasPadam
  10. Sejak bertukar meter yg baru ni, nampak subsidi spt semakin banyak. Tapi bill yg perlu dibayar dah jadi berganda.

    BalasPadam
  11. Kak Cik, jom bertukor pautan@link.

    Blog kak cik ini teman udah 'link'kan di
    http://alambukansemulajadi.blogspot.com/

    BalasPadam
  12. tak perasan plak ada subsidi ni kakcik...

    depa ni pakai kalkulator moden kot kak
    subsidi makna campur - campur kat pihak kita lah...

    keh keh keh

    BalasPadam
  13. Wah kaalu lah ni bukan bil anggarn mesti best kan... Rumah ros selalunya beratus jgak lah :(

    BalasPadam
  14. tak pernah tengok pun bil letrik atau bil air...

    BalasPadam
  15. saya punya bil sebulan dekat rm50 kak..

    BalasPadam
  16. mula2 dulu pun saya tak faham juga kakcik.. tapi rasanya diorang dah tolak awal2 yg subsidi tu..

    BalasPadam
  17. Betul kak, saya pun tak paham subsidi tu untuk apa sebenarnya. Bil tetap mahal juga...

    BalasPadam
  18. Biasanya subsidi tu dah di tolak awal2 lagi la kakcik..bil elektrik saya sejak bw blik Gee ni tak kurang RM250 sebulan, nak menangis rasanya..peliknya semakin tinggi dari bulan ke bulan..nak tanya TNB tak kesempatan lg...

    BalasPadam
  19. salam..

    mmg meningkat naik le.. adik sy tnb, dia kta mmg naik skrg

    BalasPadam
  20. kalau ada rezeki, bulan depan baru dia tolak.. hehe

    BalasPadam
  21. Sy pun tak pndi kire2 bab tu. Pelik je tgknya...

    BalasPadam
  22. Ni first time saya tengok bil yg ada subsidi..

    BalasPadam
  23. betullah kakcik.. tak faham gak tapi tetap bayar sebab takmo anak2 bergelap macam ai penah rasa dulu..

    BalasPadam
  24. sikitnyer bil akak saya kalo bulan2 penat gak nak membayar beratus-ratus...

    BalasPadam

Catatlah apa sahaja asalkan tidak menyinggung sesiapa.

Komen-komen yang tiada kena mengena atau sengaja dilontarkan untuk menyindir, akan kakcik buang. DIMAKLUMKAN JUGA, ADALAH HAK TUAN PUNYA BLOG INI SEPENUHNYA UNTUK MEMBUANG MANA-MANA KOMEN YANG DIRASAKAN TIDAK PERLU ADA ATAU DIBERI RUANG BERLEGAR DI SINI.

Ada pertanyaan dan segan nak letak komen? Sila emel ke : kakcikseroja@gmail.com