Kawan-kawan kakcik

Khamis, 21 Jun 2012

Mari kita buat kira-kira...

Telur dadar = RM2.50
Kailan Ikan Masin = RM10.00
 
Siakap Tiga Rasa = RM35.00

Tomyam Makanan Laut = RM14.00

Kerabu Mangga = RM11.50

Udang Petai = RM11.50

Paprik Ayam = RM11.00

Nasi Putih = RM1.50

Yang ini tak masuk dalam bil tapi penyebab bil bertambah!
Kesimpulannya :  jadilah ibu dan isteri yang rajin menyediakan hidangan buat keluarga agar perbelanjaan dapat dikeluarkan dengan sesedikit yang boleh. 

34 ulasan:

  1. insya allah..zaman sekarang ni memang isteri kena rajin memasak..selain dari kita dapat jamin kualiti kebersihan makanan tu, belanja pun dapat jimat...lebih puas hati..

    BalasPadam
  2. zmn skrg tak da yg murah la kakcik. Tu yg kdg2 asben Ella slalu suruh masak .. yg simple2 pun tak pe, katanya. Tapi Ella ikut mood .. rajin buat tak rajin beli je. Tapi famili Ella kecik, so tak la sebanyak itu belanjanya.

    BalasPadam
  3. hehehe....kak cik dah abis kursus ya...


    sedapnya semua tu... especialy kerabu mangga tu...

    BalasPadam
  4. Salam,
    ,
    Kalau dah kawin selama 35tahun, kuss semangat memang penat memasak untuk keluarga, kalau sekali sekala nak jugak, duduk macam permaisuri makan sedap2 diluar..hihihihi

    BalasPadam
  5. salam akak..wow bestnye..ala akak xpe..sekali sekala ape salahnye kan..heheh

    BalasPadam
  6. wahhhh... sedapnye... apa pun order telur dadar tetap ada... :-)

    BalasPadam
  7. salam kak cik..memang kena masak le jawabnya kak cik..terkejut acik tengok

    BalasPadam
  8. salam kakcik...entry saya tadi tkade gambo, malu nk snap ramai owg...mmg beza la harga tp menu kakcik gempak lagi kot...insya Allah nt saya nk try siakap kat situ..kita tengok herga dia nanti kak.. :)

    BalasPadam
  9. Lapar balik perut ni tgk gambo makanan ☺☺. Sekali sekala bley lah mkn mcm nih.

    BalasPadam
  10. heheheh.... tp yg jd penyebab bil bertambah tu comei la kakcik, kire takpelah kn

    mmg kene rajin msk kalu nk jimat2

    BalasPadam
  11. As-salam kakcik
    Bila isteri tiba-tiba berasa jemu memasak, atau si suami tiba-tiba jemu masakan di rumah, ada peluanglah orang restoran mengeluarkan bil.

    BalasPadam
  12. hehehehe...kakcik dah namanya makan di luar kan?
    memang lepaslah duit belanja 3 hari makan di tempat kerja ;p

    BalasPadam
  13. Setuju! Saya setiap pagi akan masak nasi dan lauk (kadang2 simpan lauk mlm td utk dipanaskan) utk lunch suami dan anak saya yg balik sekolah. Jimat! Lagipun, bukan ke air tangan isteri/ibu itu yg lebih afdal utk keluarga...

    BalasPadam
  14. assalamualaikum kak cik,

    kalau mcm ni , sekali sekala leh la. dah kawin mesti byk pakai duit kan? sy dah risau bile dah nak masuk alam perkahwinan tk lama lagi.harap semua nye ok . amin

    BalasPadam
  15. kalau hari2 mcmni..... tauke balak pun jual jentolak kak cik... ekekeke... (kailan ikan masin tu nmpk cm seeedddaaaappp jer...)

    BalasPadam
  16. tadi kat blog kak tiha..murah je menu nya. mahal la, kakcik..especially kailan ikan masin tu..tak patut pulak harga tu rasanya.

    sekali sekala ok..kalau selalu2 susah jugak makan dengan harga macam ni...hehe..

    BalasPadam
  17. betullah kakcik, sekali makan luar dah boleh buat belanja dapur utk seminggu.. klu dok calculate mmg rasa berat hati nak makan di luar..

    BalasPadam
  18. huhuhu... saya vice versa... sbb bila sy masak saya akan beli lauk terlebihlebih, akan masak terlebihlebih dan makannye dua org setengah aje di rumah, lepas tu jadi hidangan tong sampah.

    salam kenal kak cik seroja .... :)

    BalasPadam
  19. mak oiiii......utk budget tu save utk saya bawak bekal 2 minggu ke opis..hehehehehe....

    BalasPadam
  20. sesekali bole la mkn mcm tu...mkn mana2 pun skrg mmg mahal..

    BalasPadam
  21. sekala kalu mcm tu xper kut kak cik tp kalau hari2 makan kat luar...eerrmmm....tak leh nak saving la nmpk gayanya

    BalasPadam
  22. terkejut dengan harga telur dadar & kailan ikan masin tu haa..

    BalasPadam
  23. Most of the time, saya dan suami mkn di luar. Nk masak di rumah sewa byk yg x cukup. Nk masak di rumah mak, kdg2 tu mak dh masak.
    Mkn di luar untuk hilangkan rasa bersalah pd suami :(

    BalasPadam
  24. semua mahal la kak..hehe..
    lepas makan tak boleh buat kira-kira..nanti sentap..hehe..

    BalasPadam
  25. yang pastinya memang zaman skrng ni semuanya duit.. gaji tk nak naik2 ^_^

    BalasPadam
  26. mak.. tapi kalau untuk makan 2 orang, makan luar lagi jimat kut.. jimat masa juga.. hehe

    BalasPadam
  27. nanti saya mmg makan kat luor je la mak. wuwuwuwuw nanges!

    BalasPadam
  28. sesekali takpe makan kat luar kakchik

    BalasPadam
  29. tu sebab kami makan byk kat rumah je.. bila weekend atau travel baru makan kat luar.. mahal sangat la kakcik kalo makan kat luar..

    BalasPadam
  30. Kadang2 boleh le kak cik nak makan macam tu selalu2 mau botak kepala mak & ayah.

    BalasPadam
  31. Saya jamu mata dengan hidangan enak dalam entri ni..

    Memang jimat kalau masak sendiri, tapi apa boleh buat... kadang2 kita memang kesuntukan masa.

    BalasPadam
  32. boleh tahan regenye.. sesekali bolehlah tapi kalau selalu...

    BalasPadam
  33. betul kata aizamia..
    sesekali boleh la
    kalau hari2,bengkok jawabnya

    BalasPadam

Catatlah apa sahaja asalkan tidak menyinggung sesiapa.

Komen-komen yang tiada kena mengena atau sengaja dilontarkan untuk menyindir, akan kakcik buang. DIMAKLUMKAN JUGA, ADALAH HAK TUAN PUNYA BLOG INI SEPENUHNYA UNTUK MEMBUANG MANA-MANA KOMEN YANG DIRASAKAN TIDAK PERLU ADA ATAU DIBERI RUANG BERLEGAR DI SINI.