Kawan-kawan kakcik

Ahad, 6 Mei 2012

Cikgu, bolehkah 'tuttttttttt' dalam bilik air?...

Kisah ini diceritakan oleh adik kakcik (seorang guru) tentang pertanyaan seorang anak murid kepada gurunya.

'Cikgu, bolehkah orang 'tutttttttt' dalam bilik air?'

Pertanyaan itu terbit selepas murid tersebut melihat muka depan sebuah akhbar yang menyiarkan gambar-gambar kategori 18SX.  Bagi sesetengah orang, mereka mungkin terkinja-kinja melihat gambar tersebut dengan pelbagai 'kata-kata' menghina.  Tapi, terfikirkah kita akan kesannya kepada anak-anak yang masih suci ibarat kain putih?

Bila terjadi masalah di kalangan remaja, tuduh menuduh pun akan bermula.  Punca sebenarnya dari mana???

Sekadar peringatan.  Gambar kakcik rakam di sebuah surau di Banting.

18 ulasan:

  1. skrg bdk2 pun advance semacam je.. gerun sungguh...

    BalasPadam
  2. xpa.kena bgitau la yg sebenarnya.

    BalasPadam
  3. Tak setuju jgk papar gmbr mcm tu......susah nk jwb dgn anak. Setengah org tak kesah tp zana n husband mmg kontrol ketat bab2 begini, tv yg tyg cite ganas pun kita x bg tengok.

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum Kak Cik

    untuk cucu cicit....kita kena hijrah drp sekarang
    Insyaallah

    BalasPadam
  5. ishhhh...
    surat khabar dah jadi majalah pornografi dah
    tak suka ...tak suka

    BalasPadam
  6. Saya tak beli suratkhabar..tapi bi,bang jugak bila tgk berita bila kadang kadang berita berunsur begitu disiarkan..haihh..

    BalasPadam
  7. Jenuh laa nk jawab huhuuu
    Surat kabar pun satu hal.....aduuiii.

    BalasPadam
  8. kami dah lama tak beli paper...hmmm...
    bukan saja anak2..orang tua pun boleh terkesan..
    apatah lagi anak2

    bila topik ni hangat, orang akan sibuk geledah dan gelintar internet...dari nak cari kisah sipolan mungkin meleret dengan 'kisah' yang lain sebab keyword yang dipakai...

    kalau kita taip lucah bukan sipolan itu saja yang keluar..kalau diyoutube BERLAMBAK2 lucah...takut pergi singgah menyinggah....

    Sibuk nak dedahkan kesilapan di ahbar dan media elektrik sedangkan kesan kat anak2 dan orang dewasa tu lebih bahaya..:(

    Suami saya selalu cakap:
    Kalau SALAH FITNAH
    Kalau Betul UMPAT..

    jadi macam mana pun keadaannya bukan boleh senang3 dedah aib orang..Dahtu lansung tak pi tanya sipolan dulu..main buat suprise saja..

    Clinton pun takda terjumpa gambar skandal dia ngan monica...HEBAT AKHBAR KITA!!

    BalasPadam
  9. Budak-budak sekolah sekarang ni memang advance, kakcik. kalau tak nampak di suratkhabar sekalipun...di internet ni saja dah cukup untuk diorang 'belajar'..

    BalasPadam
  10. teknologi makin canggih.. masing2 nak business laku.. dah kurang amik kira nilai2 murni/akidah & akibat dari semua hasil yg mereka paparkan..

    moga anak kita dijauhkan dari semua yang tak elok2 tu..

    BalasPadam
  11. dah lama tak beli suratkhabar.. hanya baca online..

    BalasPadam
  12. bila letih taklen nak pikir heheh
    kakcik sehat?

    BalasPadam
  13. Begitulah....lebah akan mencari bunga walaupun ditempat yang kotor, lalat pula di situ juga tempat hinggapnya.
    Jahat punya suratkhabar.

    BalasPadam
  14. Dunia yang penuh cabaran kini....pehhhhhhh

    BalasPadam
  15. saya pun elak beli paper..nsb dah byk bahan bacaan yg boleh anak2 baca :( cuma bila dia tnmpk mmg jenuh nk jwb :(

    BalasPadam
  16. anak saya yang kecik tu advance. teling capang. dengar je.. then tanya kita balik..

    BalasPadam
  17. kasihan kat anak2 yg masih kecik..
    ibu bapa kene rajin2 baca Quran dari baca akhbar yg merapu2..
    nanti terkesan kat anak2..
    akhbar memang dia buat tajuk yg panas..
    nk bagi laris jualan dia..
    baca Quran, nanti anak2 juga rajin nak baca Quran & terasuh jadi baik..
    Wallahualam..

    BalasPadam

Catatlah apa sahaja asalkan tidak menyinggung sesiapa.

Komen-komen yang tiada kena mengena atau sengaja dilontarkan untuk menyindir, akan kakcik buang. DIMAKLUMKAN JUGA, ADALAH HAK TUAN PUNYA BLOG INI SEPENUHNYA UNTUK MEMBUANG MANA-MANA KOMEN YANG DIRASAKAN TIDAK PERLU ADA ATAU DIBERI RUANG BERLEGAR DI SINI.