Kawan-kawan kakcik

Jumaat, 18 September 2015

Mampukah jenazah kita tersenyum saat dikapankan nanti? ...

Gambar dari drama Tanah Kubur.
Lakonan Khatijah Tan

TANDA-TANDA HUSNUL KHATIMAH  (Artikel dari : SINI)

Setiap yang bernyawa pasti akan tiba ajalnya (QS Ali-Imran [3]:185). Hanya saja waktu dan lokasinya adalah sebuah misteri. Manusia tidak dapat mengetahui dan menetapkan jadwal kematian, karena ini adalah rencana dari Allah SWT. 

Kematian pula bukanlah kejadian biasa, tapi ia adalah peristiwa besar yang menyakitkan yang ditandai dengan terputusnya hubungan antara roh dan jasad, perubahan situasi dan adanya peralihan dari suatu alam ke alam lain.

Kematian berlaku dengan fenomena yang beraneka ragam, secara umum dapat dibagi kepada dua keadaan. Pertama, meninggal dunia dalam keadaan husnul khatimah (akhir hayat yang bagus).

Dan kedua, meninggal dunia dalam keadaan suul khatimah (akhir hayat yang buruk). Keadaan yang pertama menunjukkan suatu gambaran bahwa nasib yang akan dialami oleh si mayat setelah kematiannya akan bahagia.

Sebaliknya, keadaan yang kedua menggambarkan keburukan yang bakal dialaminya. Bagi orang yang meninggal dalam keadaan husnul khatimah mempunyai tanda-tanda tertentu yang sepatutnya diketahui oleh setiap individu, terutama kalangan umat Islam. 

Tanda-tanda tersebut, di antaranya sebagai berikut :

Pertama, mengucapkan kalimat tauhid (syahadah). Nabi SAW bersabda, “Barang siapa yang di akhir hayatnya mengucapkan la ilaha illallah (tidak ada Tuhan yang berhak untuk disembah, kecuali Allah SWT), maka ia masuk syurga.” (HR Abu Dawud).

Kedua, dahi atau keningnya berkeringat. Sebuah riwayat dari Buraidah bin Hashib RA, dia berada di Khurasan. Lalu, saudaranya kembali kepadanya dalam keadaan sakit sehingga ia sempat menyaksikan kematiannya. 

Saat saudaranya meninggal dunia, ia melihat keringat keluar dari dahinya, dan berkata, “Allahu Akbar”. Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda, “Meninggalnya seorang Mukmin ditandai dengan keringat di dahinya.” (HR Tirmizi, Nasa’i, dan Ibn Majah).

Ketiga, meninggal dunia pada malam Jumat atau siang harinya. Tanda ini didasarkan pada hadis yang diriwayatkan Abdullah bin Umar RA. Dia mendengar bahwa Nabi SAW bersabda, “Tidaklah seorang Muslim meninggal dunia pada hari Jumat atau malamnya, melainkan Allah akan melindunginya dari fitnah siksa kubur.” (HR Tirmizi). 

Keempat, mati syahid. Ada lima macam mati syahid yang disebutkan oleh Nabi Muhammad SAW, yakni disebabkan wabah (al-math’un), sakit perut ( al-mabthun), karam atau tenggelam (al-ghariq), tertimpa tanah runtuh (shahibul hadm), dan syahid dalam perang di jalan Allah. (HR Bukhari dan Muslim).

Itulah di antara tanda-tanda meninggal dunia secara husnul khatimah yang disebutkan oleh nabi dan rasul panutan kita, Nabi Muhammad SAW. Mudah-mudahan kelak kita termasuk ke dalam golongan orang-orang yang meninggal dunia dalam keadaan husnul khatimah (akhir yang baik), yakni golongan yang memperoleh hakikat kebahagiaan dan kemuliaan di sisi Allah SWT. Wallahu al-Musta’an.

13 ulasan:

 1. Lafaz Dua Kalimah Syahadah
  أَشْهَدُ أَنْ لاَّ إِلهَ إِلاَّ اللهُ، وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا رَّسُوْلُ اللهِ.
  Aku bersaksi bahawa tiada tuhan (yang sebenar) melainkan Allah, dan aku juga bersaksi bahawa Nabi Muhammad itu adalah utusan Allah (Rasulullah).

  BalasPadam
 2. salams kak nur,
  tkasih kerana menulis artikel ini, buat saya sentiasa mengingati mati...

  BalasPadam
 3. semoga kita juga dapat pengakahiran husnul khatimah. amin...

  BalasPadam
 4. Amin, impian setiap hambaNya yang beriman kan kak mati dengan husnul khatimah, amin Ya Rabb .

  BalasPadam
 5. Subhanallah.moga kita tergolong dalam bahagian husnul khatimah..amin..

  BalasPadam
 6. aku takut untuk masuk ke nerakaMu tapi aku juga tidak pasti akan dimasukkan ke syurgaMu

  BalasPadam
 7. Semoga hidup kita sentiasa berbuat kebaikan,jangan ada sedetik pun niat untuk berbuat jahat,Allah masih menerima taubat kita selagi nyawa dikandung badan...ingatan untuk diri sendiri juga...

  BalasPadam
 8. Assalamualaikum kak...saya berdoa dan berharap dapat mati dalam keadaan yang sebegitu, in sha Allah ^_^

  BalasPadam
 9. Moga Allah akhirkan kita dalam husnul hotimah kan KC....
  Tanda tanda tu semua rahsia Allah yg kita tak ketahui....

  BalasPadam
 10. Bila mati, harinya dan bagaimana kematian belum pasti. Tapi mati adalah pasti...

  BalasPadam
 11. semoga kita semua mati dalam husnu khotimah juga..aminnnn insyaAllah
  KULIT LEMBUT, GEBU DAN CERAH DENGAN ESP

  BalasPadam
 12. semoga kita semua memperolehi pengakhiran husnul khotimah. amin...

  BalasPadam
 13. Semoga pengakhiran hidup kita pun yang baik-baik sahaja....

  BalasPadam

Catatlah apa sahaja asalkan tidak menyinggung sesiapa.

Komen-komen yang tiada kena mengena atau sengaja dilontarkan untuk menyindir, akan kakcik buang. DIMAKLUMKAN JUGA, ADALAH HAK TUAN PUNYA BLOG INI SEPENUHNYA UNTUK MEMBUANG MANA-MANA KOMEN YANG DIRASAKAN TIDAK PERLU ADA ATAU DIBERI RUANG BERLEGAR DI SINI.

Ada pertanyaan dan segan nak letak komen? Sila emel ke : kakcikseroja@gmail.com