Kawan-kawan kakcik

Selasa, 16 Disember 2014

Petua menghilangkan bau durian di tangan...

...petua ini makcik tertengok  di satu rancangan televisyen saluran AFC (Asian Food Channel).  

Petua untuk menghilangkan bau durian di tangan :

-  ambil beberapa biji durian (biji durian tau, bukan buah durian - biji yang isinya sudah dimakan hingga licin tu).  Gunakan sebagai sabun (memanglah tak ada buih) untuk membasuh tangan. Lumur-lumurkan biji durian itu ke seluruh tapak tangan.  Hasilnya, bau durian itu akan hilang.

Petua untuk menyejukkan badan selepas makan durian :

-  tuangkan air ke dalam kulit durian dan dicampur dengan sedikit air garam.  Minum air tersebut.  InsyaAllah, badan tidak akan menjadi panas.

Sekian petua untuk hari ini. :)

Gambar lama dari blog ini - sudah lebih 4 tahun usianya.
Kalau buat tempoyak pun mungkin sudah tak boleh dimakan...

24 ulasan:

  1. Petua ke dua kakak tahu yg pertama baru tahu baca ini kakcik:)

    BalasPadam
  2. petua yg berguna tu kakcik, tak penah try or dgr lg petua tuh.... tang ilangkan bau kt tgn pas mkn durian...
    gambar lama takpe kakcik dia tak basi hehehe

    BalasPadam
  3. petua yang pertama tu baru tahu bila baca entri kakcik.. :))

    BalasPadam
  4. sy kalu boleh x nk hilangkan bau durian tu hehehehe

    BalasPadam
  5. amboii sedapnya kak cik.. kemain kuning isinya..

    BalasPadam
  6. Aahlah petua pertama baru tau...Aih tetiba teringin buah durian la pulak, sedapnya

    BalasPadam
  7. Petua hilangkan bau durian kat tangan tu saya baru tau tapi sayang.. saya bukan penggemar durian..

    BalasPadam
  8. Agaknya sebab faktor umur kami suami isteri tak begitu beria2 makan durian .. Anak2 pulak kalau nampak teringin juga tp taklaa minta. Walhalnya satu ketika dahulu kami suami isteri pantang jumpa durian.

    BalasPadam
  9. Petua kedua tu saya tahu sebab saya ni hantu durian. Kalau tak suruh berhenti makan, saya selamba je makan kasi licin. Yang pertama tu baru tau. Next time kalau makan durian, saya cuba ya.

    P.S. Wah, Kakcik! Terkejut tengok 'rumah baru'. Sikit punya besar gambar hah.....Jealous pulak semua orang dah tukar saya masih kat takuk lama. BIlalah nak posing mesra dalam blog nih ^__^

    BalasPadam
  10. Ilmu baru...ngeh..ngeh..ngeh. Saya sukaa.

    BalasPadam
  11. sedapnya durian...tak kisah la tangan berbau ke tak hehe

    BalasPadam
  12. Salam, Kakcik.. sy ni jenis manusia yg tak kalah durian.. orang lain kepanasan.. sy rilek ajer.. sehingga setakat yg sy komen nilah.. akn dtg tak tahu lagi.. hihi. Petua hilangkan bau durian tu nanti sy cuba.. tapi kena beli durian dululah.. maklumlah org tak ada pokok durian.. hehehe

    BalasPadam
  13. 1st time dengar petua yang pertama tu kak cik, boleh mencubanya kan..masalah paling besar dgn durian ni nak hilangkan baunya darai bonet kereta kan hehe :)

    BalasPadam
  14. bestnye kak mkn durian..kalo sendawa durian lg best..hehhehe

    BalasPadam
  15. KC......sedapnya durian tu......mesti rasa dia pahit pahit lemak tu....lama tak makan durian. Serious tak pernah tau yg biji durian jadi sabun tu utk hilang bau kat tanganb Boleh try tu...

    Yg minum pakai kulit durian tu okje tau...

    BalasPadam
  16. Assalamualaikum my lovely kakchikS:)

    Kalau tini...bior jelah kut bau durian di tangan
    best pe..:):):)
    Anyway..petua yang baik sekali..Tq :)

    BalasPadam
  17. Yang pertama tu ..betul ke??nanti nak cuba la...walaupun saya suka makan durian tapi bau durian kat tangan memang rasa tak selesa je..

    BalasPadam
  18. bole la chik na try petua no 1 tu ..

    BalasPadam
  19. saya pecinta durian tapi x pernah tau pasal petua pertama tu ...

    BalasPadam
  20. baru tahu biji durian boleh dijadikan sabun untuk hilangkan bau durian.
    petua kedua tu selalu praktikan..tapi tak bubuh garam pun..

    BalasPadam

Catatlah apa sahaja asalkan tidak menyinggung sesiapa.

Komen-komen yang tiada kena mengena atau sengaja dilontarkan untuk menyindir, akan kakcik buang. DIMAKLUMKAN JUGA, ADALAH HAK TUAN PUNYA BLOG INI SEPENUHNYA UNTUK MEMBUANG MANA-MANA KOMEN YANG DIRASAKAN TIDAK PERLU ADA ATAU DIBERI RUANG BERLEGAR DI SINI.