Kawan-kawan kakcik

Rabu, 5 September 2012

Jamuan Hari Raya...

... menghilangkan 100 gram dalam sebulan, menambahkan 1 kilogram dalam sejam ...

Agak-agaknya sampai bilakah budaya 'meletakkan kasta' akan terhapus, ya?

Silalah ... jangan malu jangan segan ...
 Antara yang dihidangkan...




Kakcik akan pastikan apa yang kakcik ambil akan dimakan sepenuhnya,
kecualilah benda yang mungkin terselit itu tidak boleh dikunyah dan ditelan.

Ini bukan kakcik seorang yang punya.

Mihun Soto.

Lemang ini adalah yang pertama 'menangkap' pandangan dan selera
kakcik, tapi sampai saat kakcik menaip ini lemang dan rendang
serta sate itu belum pun kakcik sentuh.

Kakcik dapat ini tadi, tandamata sempena hari kelahiran yang telah berlalu.

Kek ini sebenarnya sebagai 'simbol' untuk mereka yang lahir di bulan
Julai, Ogos dan September.  Sebab 'kosong', suka-suka hati kakcik
letak nama sendiri.  Alaaa... bukannya melekat pun tulisan tu...

Sudah dua hari kakcik bawa
minuman begini dari rumah.
Akibatnya, berkali-kalilah
kakcik berulang ke bilik air.


37 ulasan:

  1. lemangggg....terliur lemang plak daahh..

    BalasPadam
  2. sedapnyer..... baru bdn nk turun time bln pose dh naik berkilo2 kan....

    kakcik, budaya kasta tuh akan ttp ada selagi blum ada yg memulakan utk semua disamaratakan

    BalasPadam
  3. standardlah kakcik bila musim2 raya ni!

    BalasPadam
  4. topik kasta tu la jadi perbualan saya n hubby..masa kduri kitorang dulu, famili tk nak buat tpt special pengantin makan tp bile dah ramai2 faham2 lah...patutnya kena hapuskan budaya tu kan

    BalasPadam
  5. Kakcik,

    Bab2 kasta ni memang jelas dan nyata dalam masyarat kita waima bila kita hadir Majlis berkahwinan pun.

    BalasPadam
  6. kakcik, terasa tina tau naik berat badan haha

    seronoknya ada majlis hari raya ni, terliur tgk lemang, raya haritu tak puas makan sebab byk makan benda lain, la ni teringin tapi bila nak beli, alahai sedih tgk buluh lemang tu dah rentung

    BalasPadam
  7. kakcik ...suria hari2 bawak bekal..air plak x pernah bawak sebab dah sedia ada di pantry...

    BalasPadam
  8. sedapnya makanan yg kakcik amik...

    BalasPadam
  9. malas nak pikir pasal kilo2 tu.. ngap je lah.. hehe..

    BalasPadam
  10. Antara minuman dan makanan yang Aina tak suka bila ada unsur oren didalamnya kecuali kek oren dan yogurt.

    Makan2 raya memang best hidangannya.

    BalasPadam
  11. Happy Birthday kak Cik..

    Bab kasta tu tak boleh elak dah .....

    BalasPadam
  12. lepas ni tak dapat nak bezakan yg mana satu kakcik, yg mana satu ziana zain

    BalasPadam
  13. Kasta tu kat mana2 pun kakcik. Ofis saya pun sama.

    Saya nampak carrot cake. Sedapnya. Tapi... ye ke yg dlm pinggan tu bukan kakcik sorang yg punya. Hehehe.

    BalasPadam
  14. Musim perayaan ni rugi klo kontrol makan ☺☺

    BalasPadam
  15. kakcik


    sedapnya lemang tu ...


    happt belated besday

    BalasPadam
  16. Peh! Menarik tu Kakcik! Agak2 Kakcik, msk kali ni....dah bape majlis raya Kakcik dah pegi ya? Heee~

    BalasPadam
  17. Amboi sonoknyer... Bawak air dr umah lagi puashati kakcik kan :)

    BalasPadam
  18. Kasta begini didunia kakcik...bila disana nnt tetap juga dikastakan..bukan martabat atau keturunan..hanya keIMANan...Sedapnya makanan yg terhidang...

    BalasPadam
  19. Untung kakcik, ofis bagi towel, Abang bagi Ipad...

    Meriah raya kakcik..banyak jamuan dan jemputan raya..

    BalasPadam
  20. saya nampak air dalam botol tu yg paling sedap mak...

    BalasPadam
  21. Alhamdulillah.. rezeki jgn ditolak.. lemak kena tolak byk2 hihihi...
    Tak merasa lemang lagi tahun ni :)

    BalasPadam
  22. Wahh kakcik sedap2nyaa hidangan hari raya..tersangattt laa terliur menengoknyaa..heheheh..

    BalasPadam
  23. hahahaha.. saya setuju.. memang dapat menghilangkan 100gram dalam sebulan dan menambah 1kg dalam sejam.hehehe

    BalasPadam
  24. rumah terbuka sapa tu kakcik..? terpana seketika tengok nasi dan lauk pauk dalam pinggan kakcik tu..terus rasa lapar.

    BalasPadam
  25. seronoknya dapat jemputan raya...sy byk pi openhouse sedara mara je...bdn2 korporat tak pnh panggil pun..hihi..

    bday mak bila?? sy tlepas lg la ni..

    BalasPadam
  26. wahhh.. kalo cam ni hari2 memang badan macam kene pam..

    BalasPadam
  27. makan selagi mampu tp kawal nafsu jgn terbabas sudah la..

    BalasPadam
  28. Yang pinggan kaca dok lama, yg pinggan kertasplastik dok kejap je

    BalasPadam
  29. kasta tu maksud kakcik hidangan untuk VIP ye... ha, kalau kita buat meja VIP, duduk lah dia org kat situ, kalau dah x buat, pandai2 lah dia org cari mkn sendiri. My MD dah pratik kan dah, no vip table for company function (yg dalaman jer lar) tp HQ still buat, nak jaga imej lah tu.

    BalasPadam
  30. banyaknya makanan kak chik
    boleh naik 1kg dlm sejam ni kak...betuk cakap akak tu,,,hihi

    BalasPadam
  31. huhuhu...kat opis saya pun tgh rancang2 nak buat gak tuh. bajet takde, tp impian nak panggil ramai orang bagai. sudahnya staf di kenakan caj yang agak mahal bagi setiap orang.

    me: lebih suka buat majlis ikut kemampuan..... bukan sebab pandangan orang sekeliling

    BalasPadam
  32. biasa la tu kakcik. setahun sekali je nak tambah berat lebih2.

    BalasPadam
  33. sedap2 nye makanan yg terhidang tu.lepas raya ni dah 2 ke 3 kg saya naik berat badan heheh

    BalasPadam

Catatlah apa sahaja asalkan tidak menyinggung sesiapa.

Komen-komen yang tiada kena mengena atau sengaja dilontarkan untuk menyindir, akan kakcik buang. DIMAKLUMKAN JUGA, ADALAH HAK TUAN PUNYA BLOG INI SEPENUHNYA UNTUK MEMBUANG MANA-MANA KOMEN YANG DIRASAKAN TIDAK PERLU ADA ATAU DIBERI RUANG BERLEGAR DI SINI.