saat kau masukkan aku
ke dalam peti dingin beku
telah pun ku tahu
aku akan keras dan kaku
nanti-nanti kalau kau tidak lupa
kau keluarkan aku segera
lalu kau gulai bersama santan dan lada
mungkin manisku masih dapat kau rasa
esok-esok andainya kau terleka
kau tolak aku jauh ke dalam sana
dan aku pun terpinga-pinga
menanti dikeluarkan entah di saat mana
hari berganti minggu
tiba-tiba kau teringatkan daku
kau keluarkan saat tubuhku membeku
lalu kau rebus di atas tungku
kau mula mencicip-cicip
sambil mulutmu berdecip-decip
serasa ingin kau memaki-maki
kerana isiku tiada rasa lagi
cubalah kau renung kembali
mengapa aku jadi begini
akukah yang memilih untuk membeku di peti
atau kau yang kejam tanpa simpati.......
salam kakcik..sungguh puitis..bila sy baca puisi ini terus saya melayang minda pada blog cikgu ahmad humairi..sy begitu merindui puisi dia..benarkah dia nak benti blog?? saya rasa mcm satu kehilangan seorang blogger hebat mcm cikgu ahmad humairi...
BalasPadamSalam Sahrom...
BalasPadamitu yang kakcik pelik tu... kenapa tiba2 je dia berhenti berblog? Adakah beliau berangkat ke Tanah Suci? Bagaimanapun, kita doakan segala yang terbaik buatnya. :)
sajak ikan... hmm, lepas ni buat sajak ayam kampung pulak kak (liat tapi mahal) hehe.
BalasPadamikan oh ikan... wah kak cik sampai macam tue sekali ye kak cik ikan pun jadi berpantun ye.... hehheee
BalasPadamSalam KOG...
BalasPadamnanti nak fikir fasal ayam la pulak... pastu pasal kucing.. hehehe.. :)
Salam Angah...
BalasPadamkadang2 idea tu datang sesedap rasa je... :)
Kalu lah boleh mendengar segala kata-kata ikan tu, tak termakan dek kita dibuatnya....
BalasPadamSalam Azie...
BalasPadamsiap raung tangis lagi, kan? ;-)
so moralnye lpeh beli toksah simpan lame2 ye puan2 ehhehe.. :)
BalasPadamSalam AzeedA...
BalasPadamkalo dah lama, nanti dia 'medak'.. hehehe.. :)
ikan oh ikan
BalasPadammmg sedap di mkn
di gulai dgn santan
di sambal dgn kantan...
salam kakcik
manje suke makan ikan
buat asam pedas ...(^__^)
sekor ikan lagi menyambung bicara...
BalasPadamku sangka kau bahagia di situ
berhawa dingin bilikmu tentu
nasibku pula dihentam ditaram
pedih perih berlumur garam
nak diapakan aku ini
dijemur dibawah terik mentari
habis kering garing berdenting
ku diangkat dihempas dibanting
hairan, dudukku kini jelas ketara
politik apakah punya angkara
kalu dulu aku santapan simiskin
kini istana, hotel pun mungkin
bila dicampur dengan kangkung
atau nasi goreng kampung
nilai ku tetiba melambung
tak menentu, terapung-apung
kalau tidak cukup duit
jangan padaku hendak mengenyit
itulah beza engkau dan aku
simasin dan sibeku.....
ini semua manusia punya hal
haloba memaksa simpati dibatal
oklah kakcik...mataku terasa semakin tebal
nak masuk ke bilik mencari bantal..
keh3....ngantux da....nk qadha jap jer....
mmmm....dulu fa selalu buang ikan2 yg dah terlampau lama. Sekalang kena jimat oooo..haleger balang sumer sulah naiikkk maaaa...hehe
BalasPadampuitis. tapi kelakar.
BalasPadambaik buat ikan kering je kan ikan tu? ngeeee
Saya jarang simpan ikan ..beli terus masak..sebab kedai lauk pauk depan umah je...
BalasPadamw/pun ikan medak tak sedap di gulai tapi puisi ikan kakcik memang sedap...
Salam manje...
BalasPadamsemalam kakcik buat masak asam pedas ikan kembung + terung.. :)
KakCik
BalasPadamI lebih suka masak daging/ayam tapi boss suka ikan. Dia suka ikan kecik, chef suka ikan yg siap dipotong keping2 tu sbb chef tak sker berinteraksi dengan isi perut ikan (ngader ek?). Anak2 pulak memilih, ada ikan yg katanya hanyir..
Chef
Salam Q...
BalasPadammemang kakcik nantikan komen darimu
kerana kutahu kemampuanmu
rupanya kita ini sama senasib
diperkotak katik mainan politik!
Selamat beradu Q... mimpikan yang indah2 di hari kelahiranmu... :)
Salam Fa...
BalasPadamwooo.. kena jimat banyiak oooo... itu halege minyak sula naik walopun 5 sen, nanti semua balang ikut naik halege - termasuk balang kuih maaa... hahaha... :)
Salam Salmi...
BalasPadamandai ada yang mengerti - puisi itu adalah bayangan kepada apa yang mungkin terjadi pada diri ini! :)
ikan medak boleh buat pekasam, kot..
Salam gB...
BalasPadamseperti puisi Queenie.. dibuat ikan kering dan dimasak serta dihias cantik - akhirnya menjadi hidangan yang amat berharga! :)
Salam CS...
BalasPadamkalau ikut anak-anak, memang ayam yang jadi pilihan. Daging boleh tolak ke tepi. Ikan pula, mereka lebih rela makan ikan sardin dalam tin tu dari ikan basah yang digulai.. Tapi, BS sangat suka ikan pari bakar (sebab katanya ikan pari tak banyak tulang).. :)
hahaha..
BalasPadamgelak sebab kena kat batang hidung sayalah kak...
bila nak clearkan peti sejuk tu baru lah nampak ikan itulah, inilah...
Salam Reen...
BalasPadamyang dah keras sampai boleh buat senjata pun ada agaknya, ya? :)