Semua gambar dari arkib En. Google (sumber blog-blog yang bertebaran di maya...)
agar-agar kering
samperit
wajik
dodol
kuih siput
halwa maskat
halwa betik
Yop Tajnur.. kat ghomah mike ada ke seknika kuih ni.. teman nak datang dengan tak malunya... (^_^)
salam kakcik...
BalasPadamummi pun terkenang kuih muih di atas yg pernah di buat sendiri suatu masa dulu bersama adik ketika di kampong...
selamat hari raya ,maaf zahir dan batin..
salam kakcik..
BalasPadamterpandang kuih lak kat sini..
kita paling suka agar2 kering tu..
suker bangat...
samperit ..dah lama benar tak makan...yg mak sedara punya sedap, tp dia dah lama tak buat..
halwa betik,arwah mak, dulu selalu buat,letak dlm tin milo,dia guba2 buat bunga la,tp skrng tinggal nostalgia belaka..
sedihhh.....
kakcik..
selamat hari raya..
ada yg terkasar, harap maafkan yer..
Salam Ummi...
BalasPadamSelamat Hari Raya, mohon maaf andainya terdapat bicara yang menyinggung perasaan atau mengguris hati. :)
Memang terkenang-kenang kuih-kuih itu.. tapi, tiada lagi dapat dirasa keenakkannya seperti satu waktu dulu.. :(
salam,
BalasPadamarini oang umah wat samperit,
koi laen bli sket-sket...jadile.
Salam Kakzaa...
BalasPadamKakcik juga suka agar-agar kering tu. Samperit dulu-dulu, lembut sangat. Yang sekarang ni, jatuh pun tak pecah! Tapi.. kakcik cuma pandai makan dan komplen. Buat memang kakcik tak pandai.
Selamat Hari Raya Kakzaa. Sama2lah kita saling bermaafan, walaupun kita tak pernah bersua, mungkin melalui kata2 yang dititipkan pun boleh mengguris rasa. :)
Salam Myri..
BalasPadammesti semerbak harum baunya.. bakle nak mintak sikit! :)
kak cik
BalasPadamsya suka agar agar kering tu
semua yg ada didalam gambar adalah best... ;p
salam ramadhan
selamat menyambut lebaran dan maaf zahir batin
Salam Sya...
BalasPadamtak dapat nak cari lagi kuih-kuih itu versi dolu2.. :(
Salam Lebaran Sya.. kakcik mohon maaf andainya ada kata2 yang tidak Sya senangi..
Kami tak pernah buat kuih raya kak cik. Dulu pernah jugak la mak buat sekali kuih siput tu pasal senang je kan.. gunting2 je.. (mak panggil kuih gunting), sekali terkeras plak.. nak terpatah gigi menggigitnya..
BalasPadamTerus mak merajuk tanak buat kuih lagi. heheheheh... menurun le ke anak2nya yang cuma tahu kuih tunjuk-tunjuk... (tunjuk kuih, bayar duit, bawak balik)
Salam Vic..
BalasPadamArwah mak kakcik pandai buat kuih. Bakatnya itu cuma turun kepada adik perempuan kakcik. Yang turun kat kakcik cuma wajah yang seiras arwah mak.
Nak beli pun, rasa macam tak terbuka hati. Tambah2 kalau tengok biskut yang 'beranika warna' di Jalan TAR - tapi rasanya sama! :)
selamat berpuasa kakcik..terkenang juga.. masa zaman remaja .. saya dan kakak2 selalu berebut nak buat kuih raya.. sampai pening paler mak nak sedia bajet kuih raya.. hehehe paling bes.. bila pakat duk gelintir kuih siput ramai2 sambil duk berborak.. sampai merah ibu jari masing2..tapi sekarang masing2 dah ada keluarga sendiri..dah tak ada suasana dulu2 tuu..
BalasPadamsalam kakcik..bahulu gulung tak de ke???
BalasPadamsalam kak cik..
BalasPadampebret kita..wajik....
Salam Uda...
BalasPadamsekurang2nya kita ada nostalgia tenatang masa lalu tentang buat kuih.. Kakcik terfikir, anak2 kakcik tiada apa hendak dikenangkan. Tiada pelita panjut, tiada suasana membuat kuih... tambahan pula anak semuanya lelaki...
Salam Sahrom..
BalasPadambaulu gulung manis sangat laaaa... :)
Salam Ila..
BalasPadamkakcik juga suka wajik.. tapi kakcik tak suka bila terlekat celah gigi! Kakcik sangat suka wajik yang diperbuat dari ubi kayu dan warnanya merah jambu.. :) (cari gambarnya tak jumpa pulak)
Bestlah kakcik ni,
BalasPadam.nanti letak gambar lauk - pauk pagi raya pulak..
Emak saya suka buat lontong pagi raya..sambal serunding dgn sambal tumis kerang...sedap sgt.
Sekarang asyik beraya umah MIL masak daging selom..mkn ngan ketupat sedap gak.
Salam Salmi..
BalasPadamok.. nanti kakcik letakkan gambar juadah pagi raya pulak! :)
dulu masa kecik2 suka menyibuk bila kakak2 sibuk dok buat kuih siput...tapi sekarang tak de dah..diaorang sibuk dengan kuih moden je...huhuhuu
BalasPadamdah lama tak makan agar-agar kering tu..selalu mak mertua buat sendiri tapi sejak kebelakangan ni ..mak dah tak buat lg
BalasPadamSalam Acu..
BalasPadamkat mana agaknya ada kuih siput yang sedap, ya? Taknaklah yang bila gigit, gigi kita boleh patah! :)
Salam Chik Na..
BalasPadamkalaulah boleh buat sendiri... (sebenarnya, tak pernah cuba.. kalau cuba mungkin boleh buat, kan? Tapi, minat pulak tak ada..) :(
dah lama kan xtgk kuih2 ni...rata2 kuih canggih je
BalasPadamSalam Mimi..
BalasPadamkuih2 moden banyak juga yang sedap jika kena cara dan sukatannya. Tapi, kuih2 lama ini tetap diingatan. :)
slm kakcik..
BalasPadamkite serupe, arwah mak pandai buat koi tp xnurun.. muke yg nurun.. jadi le.. bile rindu ku tatap wajahku hehehe ;)
salam kakcik.
BalasPadambila tengok gambar kueh2 tu, segera saya teringat satu entri saya "kueh Melayu ada kekuatan tersendiri" sedikit masa lalu.
memang benar .. terutamanya dodol dan wajik, kalau makan tak payah cich sos nak bagi sedap !
malu nak ngaku minat juga..
BalasPadamSalam AzeedA...
BalasPadamnak tengok muka sendiri, kenalah tengok cermin, kan? :)
Salam Kanda AL...
BalasPadamdan tak payah tambah perisa 'cukup rasa' kan? :)
Salam Zeq...
BalasPadamapalah yang nak dimalukan.. bukan menggugat ketenteraman awam punnn.. :)
salam kakcik
BalasPadamsihat??
dah siap ke persiapan raya??
Salam Cheqna..
BalasPadamAlhamdulillah, kakcik sihat..
Persiapan raya?? Belum ada... :)
semestinye megi kakcik wehh :)
BalasPadamAzeedA..
BalasPadamwehhh... pagi ghaye takkan nak makan megi je! (tapi sesekali sedap gak..) :)
Salam Kakcikseroja,
BalasPadamSedapnya kuim muih yang terhidang. Kat umah jiran-jiran kuih dulu-dulu ni kurang ah. Wajik, halwa maskat, halwa buah dsb.
Yang ada yang biasa-biasa dalam menu kueh hari raya....sedapnya....
Salam Hj. Zed..
BalasPadammana nak dapat kuih muih macam tu, ya? Orang sekarang lebih kenal almond london, mama carry dan banyak lagi yang kadang2 nak sebut pun tak fasih lidah kita! :)
Saya suka kuih karas..
BalasPadamtakde ke kak ?
hehe..
Reen..
BalasPadamkakcik rasa ada kot kat KL ni.. mcmnpun rasanya tak seenak yang kat kampung - dibuat secara tradisional lg.. :)
psstt kakcik.. megi bukan utk pg raye.. utk time2 mangkit tingge 20menet nk imsak.. hehe.. ;)
BalasPadamAzeedA..
BalasPadamohooo.. cam tu, ek? :)
Saya dah buat produk halwa maskad ini. Telah mendapat pujian ramai. Tidak terlalu manis & lembut. Boleh order dan dipos.Sudilah mencuba produk traditional ini. Contact : 019 4567 473, email : warisan.emak@yahoo.com
BalasPadam