Sipemalas itu adalah aku!
Bahan untuk dikisar - serai, halia, bawang merah dan cili kering. Kalau suka pedas, letaklah cili itu banyak-banyak... |
Ikan tongkol. Di kampungku, ia disebut sebagai ikan
kayu. Mungkin sebab isinya keras macam kayu, kot.
Teringat sewaktu aku baru masuk kerja dulu -
seorang RAKAN SEKERJA yang suaminya
bertugas sebagai seorang PEGAWAI ATASAN,
memberitahuku bahawa ikan tongkol ini hanya
dimakan oleh PEKERJA KONTRAK kerana
harganya murah dan isinya banyak.
|
Bahan yang kena ada juga. Asam keping untuk memberikan rasa masam dan menghilangkan hanyir ikan dan daun kunyit untuk membangkitkan aroma... |
Santan. Sebaiknya gunalah santan segar. Tapi sebab aku ini 'malas' hendak ke kedai dan malas juga hendak mengukur kelapa dan memerah santan, selalunya aku beli santan segar beberapa 'bungkus' dan simpan dalam peti dingin beku. Janji ada santan... (^_^) |
Masukkan semua bahan di atas ke dalam kuali dan masak atas api yang sederhana. Jangan masukkan daun kunyit dan garam dulu... |
Waktu ini dah boleh masukkan garam. |
Kalau suka berkuah, tak payah tunggu sampai kering. Bolehlah masukkan hirisan daun kunyit, sesuaikan rasanya dan tutup api. Siap! |
Ikan tongkol masak macam ini memang sedap:)
BalasPadamSayangnya kakak tak dpt tengok gambarnya kakcik
tak pernah lagi buat ikan tongkol ni masak rendang. nak try nanti kakchik
BalasPadamwahhhh harus dicuba ni! Tq kak cik for recipe
BalasPadamsedapnya kakcik..saya suka ikan kayu nie, lagi2 masak rendang..makan lak dgn nasi dagang...emmm.:)
BalasPadamPernah dgr org masak rendang ikan ni
BalasPadamBila kakcik tunjuk gambar, rasa nak lari dgn mesin dialysis pi beli kat pasor bahan nak masak rendang ikan tongkol....
Terima kaseh kakcik buka minda nak masak apa balik dialysis nanti...
sekilo ikan tongkol berapa RM kakcik?
BalasPadamAdoi.....jiwa saya terseksa tengok rendang ikan tongkol ni....
BalasPadamtak pernah pulak saya buat rendang dgn ikan tongkol ni...boleh cula la...tqsm kakcik 4 sharing resepi.
BalasPadamGu nasi dagang!
BalasPadamwahhhh sedapnye ... ikan kayu ni ...sedap gile klu buat bakar mkn ngan sambal belacan .. amboi sombong nye pgawai tu ... ade ke pekerja kontrak je mkn ..... teruk betui
BalasPadamkakcik...mana gambo yang betul2 dah siap masak tu....huhu
BalasPadamboleh cuba ni.
thanx for sharing :)
So, maksudnya ikan tongkol ni makanan pekerja bawahanlah ya? Ish, ish, ish.... nasib baik masa tu Kakcik belum jadi kaklong kawasan kan...
BalasPadamMacam serupa jerk Kakcik kalau kita masak~masak orang malas. Nak yang mudah-mudah jerk. Nak suruh kukur kelapa, kukur pun saya tak kenal... lebih baik beli ready made :)
Malas memasak tapi rajin amik gambaq...
BalasPadamGulai kegemaran saya ni...
ikan ni mmg sedap..
BalasPadamadoii mak..sedap nyer!
BalasPadamSedapnye nampak. Nyums
BalasPadamsedap ni tengok di waktu tengahari ni (^___^)
BalasPadamsedap dan mudah dibuat,,, sayangnya ginjal saya bermasalah apakah anda tau Obat Gagal Ginjal paling ampuh dan aman??? tolong beri tau saya ,,,
BalasPadammacam ni kira malas ke kakcik
BalasPadamnampaknya saya ni tripple malas la
sebab tak masak
masak kat kedai je selalu
simple mcm ni la sedap kakcik
kasi lebur semua!
"janji ada santan.." yeaaah !! janji ada.. tak payah risau..
BalasPadamCT tak minat ikan tongkol.. sbb dia keras la kot.. mmg dr kecik mak kata..
duduk trangganu tp makan nasi dagang ngan ayam goreng hakhak..