...air adalah tidak diperlukan dalam proses pembuatan jemput-jemput ini ya kawan-kawan (kecuali untuk membasuh bahan-bahannya)...
Bahan-bahan yang makcik gunakan : 3 biji kentang, 2 tangkai cili merah, 1 labu bawang besar, 1 biji telur. Tiada dalam gambar : secawan tepung gandum dan satu sudu kecil garam. |
Cili dan bawang dicincang halus dan kentang disagat. Kemudian gaul semua bahan bersama telur, tepung dan garam. |
Goreng di dalam minyak panas. |
Sedia untuk dimakan. |
Makcik sagat kentang dengan alat ini. |
Ini adalah cara makcik. Orang lain, mungkin lain caranya. Janji sedap di tekak masing-masing, kan? :)
Nak lagi sedap, cicah dengan kuah kacang atau memadai sos cili + mayonis. :)
BalasPadamsedap nyer mak!
BalasPadamMeh singgah ke rumah mak, boleh mak bagi rasa. :)
PadamKak Cik ...okje suka sangat benda benda goreng cenggini tau...lebih lagi tambah ikan bilis atau pun kiub ikan bilis tu lagilah berasa....nak buat jugaklah Kakcik...
PadamMakan panas-panas sedap, Okje... :)
Padamwah.. dapat idea dah nak buat cucur..
BalasPadamHa...jom masuk dapur... :)
PadamMenarik tuh kak cik.. nampak sedap.. :)
BalasPadamOk la, Rinna... :)
Padamsedap ni... makan time hujan cicah dgn sos :-)
BalasPadamDapat kopi O panas... orang lalu kat belakang memang tak perasan punya... :)
PadamKena cuba ni
BalasPadamBila bitamin R dtg
Kakcik pun jenuh tunggu vitamin R datang baru buat. Siap ambil gambar untuk masuk blog...hehehe
Padamkak, sedappppppp kak....saya suka kentang:)
BalasPadamKakcik pun suka kentang. Masak dalam kari lagi kakcik suka. :)
Padammmg sedap kak cik.. anak2 pn suka makan
BalasPadamKakcik kalau masak macam ni, untuk makan sendiri je. Anak2 kurang suka...
PadamCekodok kentang mmg favorite sy. Mkn pns2 n cicah dgn sos cili. Pehhh!
BalasPadamCekodok pisang pun sedap juga, kan Fara? :)
Padamteringin nk buat, tp sagat tu xde.. sudahnya potong dadu n campak dlm tepung..kekeke
BalasPadamKakcik pun kalau takde sagat tu, pakai kakcik cincang saja la kentang tu... :)
PadamCekodok kentang makan panas-panas tentu sedap, apa lagi di musim hujan seperti sekarang....
BalasPadamSekarang ni selalu hujan petang, tarik selimut pun sedap juga... :)
Padamanother simple recipe to try =)
BalasPadamCubalah....senang je.... :)
Padamsedap tu kakcik.... kenyang lg bile ada kentang banyakkan kan...
BalasPadamKalau buat kecik2, boleh makan banyak.... :)
PadamKalau ada dijual kat kedai belah sini, mesti beli. nak buat..... alahai...
BalasPadamSenang je nak buat ( kalau rajin) hehehe....
PadamSedapnya. Ada kentang dan macam-macam lagi tu memang membuka selera.
BalasPadamKalau suka pedas, boleh letak cili api... :)
PadamWife saya rajin juga buat...cicah pula dengan mayonis + sos tomato + sos cili sedappp
BalasPadamBila sejuk dah kurang sedap walaupun tak liat... :)
PadamPenyagat tu sebenarnya kakcik baru jumpa semula dalam timbunan pinggan mangkuk! :)
BalasPadamSaya biasa buat dengan sayur kobis.. dah lama tak buat jemput2 sayur.. ;)
BalasPadamKobis kakcik tak pernah buat, tapi dulu2 suka buat jemput2 letak taugeh dan kucai... :)
Padamhmmmm...rasa rasanya saya tak pernah makan lagi jemput2 kentang...
BalasPadamnak suruh fiza baca entry ni...hihihih
Pejam mata je Fiza boleh buat... :)
Padamdah jd viral dah menu ni kan, ramai dah try., afasz lom lagi.
BalasPadamSenang je nak buat.... :)
Padamtak guna air eh kak....
BalasPadamTak perlu sebab ada telur dan kentang tu juga membawa air...
Padam:)
Sedappppp....
BalasPadamDap dap dapppppp... :)
Padamujan2 ni kak cik dpt jemput2 mau mata stim je ni ;-)
BalasPadamTarik selimut dan layan mimpi...hehehe
Padambuat minum petang bersama anak cucu..sebesen pun boleh habis..:)
BalasPadamSeronok kalau anak cucu suka makan. Tapi kakcik ni kadangkala masak untuk tekak sendiri je...
Padam