- Eleh... rahsialah sangat. Orang dah lama tahu la...
- Tak apa, nak bagi tahu kepada yang belum tahu. Tak salah berkongsi pengetahuan, kan?
Tepung goreng ini adalah untuk menggoreng pisang dan lain-lain yang sewaktu dengannya. Tak perlu campur dengan tepung lain (tepung beras atau tepung goreng segera). Caranya senang sangat :
Masukkan secawan air ke dalam mesin pengisar. Masukkan juga satu sudu kecil garam dan secubit serbuk kunyit. Akhir sekali masukkan secawan tepung gandum. Kisar kesemuanya sehingga sebati (anggaran seminit). Tuangkan bancuhan tersebut ke dalam mangkuk dan bolehlah digunakan untuk menyalut pisang yang akan digoreng. InsyaAllah, hasilnya tidak akan mengecewakan. Lebihan tepung yang tidak habis diguna, boleh digoreng nipis untuk dimakan begitu sahaja (ada orang memang suka makan tepung saja, kan?)
Sekian, terima kasih kerana sudi membaca.
(Ilham itu kudapati sewaktu aku malas 'mencomotkan' tangan membancuh tepung tak lama dulu).
Assalamualaikum Kakcik,
BalasPadamAlhamdullilah, akan mencuba, terima kasih.
Assalamualaikum Kak Cik
BalasPadamsaya baru tahu...terima kasih
selalunya saya campurkan sedikit kapur sirih dalam bacuhan tepung
saya pun sama, campurkan sikit kapur. tapi tak kisar la..mak saya kata kalau boh kapur untuk bancuhan tepung goreng pisang nanti tepung yang tersalut jadi macam "muka nenek"..maknanya rangup le tu..huhu
BalasPadamkalau tak pakai tepung gandung pakai tepung jawi/tepung beras saja..
seddapnya... baru je lepas pekena goreng pisang. tapi belipunya lah..
BalasPadamerrr..kenapa den mcm baru taw je ni...ahakz
BalasPadamtima kasih kak chik sudi bekongsi ilmu.lenkali boleh cik ina cuba. nak beli yang ready made tu cam tak best je, tak de rasa apa.
BalasPadambuleh dicobain rahsia ini! terima kasih mak! :D
BalasPadamtqs kakcik kongsi resipi ni... nak buat ikan & sotong celup tepung lah..
BalasPadamSaya pula bubuh telur atau kapur makan sikit
BalasPadamkalo sy paling suka kerak yg nipis tu... krup krup
BalasPadamAssalamualaikum kakcik
BalasPadamNnti bila kakya rajin, nak cuba. Tq
Salam,
BalasPadamAkak selalu pakai tepung beras, tak pernah cuba tepung gandum..heheheheh
Nanti akak nak cuba cara kakcik pulak..InshaAllah
Wah senang, tgn tak kotor!
BalasPadamSya ada pisang lagi drp kg..kakchik nak..hehe
eh, yer ke senang mcm ni...dah macam2 cara saya cuba,kadang rangup kadang kucing pun tak nak sentuh...nak try lah!
BalasPadamBoleh la cuba ni... Senang ajer yg penting sedappp...
BalasPadamsaya pun suka guna tpg gandum jer kakcik, tak suka tepung rangup kedai punya tu...sendiri punya lagi best kan?
BalasPadamololo kakcik, mimpi apa rajin nak kongsi resepi ekekekek
resepi kek coklat bangchik mana? neway, tenkiu utk resepi ni, lenkali saya cuba eh...sebab kalau kekdah saya main gaul biasa2 jer...hehe
Q...
Padamsebenarnyaaaaaaa.....
mimpi orang yang tak idea nak menulis je tu!!! ekekeke...
wah sy baru tahu!!..sy pun x guna tepung lain, gn tpg gandum je..nak rangup bubuh marjerin ckit..
BalasPadamTerimakaseh. Saya memang tak tahu. Makan suka sangat tapi buat tak pernah jadi. Jangan teragak-agak nak kongsi buat orang macam saya yang banyak tak tahu. Ini yang buat suka jalan alam maya cari rahsia.
BalasPadamSama-sama. Yang elok, bolehlah diikut, kan? :)
Padamdah cuba semalam dan BERJAYA!! Tq kakcik
BalasPadamSyurkur Alhamdulillah. Mulanya kakcik segan juga nak kongsikan rahsia yang tak rahsia tu... hehehe...
Padamsaya pasti akan cuba, kakcik. tak sangka semudah itu.
BalasPadamAlhamdulillah... Terima kasih guide dlm blog ni, dh cuba menjadi pn. Cuma if nk lmbut garing guna air suam. Best....
BalasPadamsenang jew eks.. hehe.. sy pernah bc kununnya masukkan sedikit myk yg panas dlm acuan tuh.. betul ke idak xpasti.. sebab kekadang mmg tak ingat dah time nak membancuh.. hahaha
BalasPadamhai..salam kenal..tq atas resepi..nnt boleh cuba...hehe...
BalasPadamtips yang mudah dan menarik untuk dipraktikkan..terima kasih kak
BalasPadam