Kali ini makcik kongsikan pula bagaimana hendak menyediakan ayam masak lemak cili api dengan juga menggunakan Old Malaya Complete Spice. Jom tengok...
Hanya dua scoop penuh diperlukan untuk memasak seekor ayam bersaiz sederhana... |
...dengan menggunakan serbuk ini, tidak perlu risau tentang mata terpercik cili sewaktu menumbuknya... |
...telah lengkap asam garam kunyit cili di dalam serbuk ini. |
Iya, memang telah mendapat Sijil Halal JAKIM. |
Serbuk tadi dibancuh dengan lebih kurang 500ml air |
Masukkan bancuhan ke dalam kuali. Biarkan menggelegak sebelum memasukkan ayam yang telah dipotong kecil... |
...boleh juga tambahkan kentang sekiranya suka. |
Setelah kentang empuk, masukkan 400ml santan (makcik guna santan kotak - sebarang jenama) |
Hanya lebih kurang 10 minit, gulai kita siap dimasak... |
...dan boleh dihidangkan. Mudah kan? |
wahhhh mudahnya! Mata tak kena cili, lantai dapur pun bersih tak terpercik sana sini
BalasPadamPaling mudah bila dibuat waktu lepas balik kerja.. ;)
BalasPadampart paling renyah nak numbuk dan tula pedih2 mata. senang haa ade serbuk ni da..
BalasPadamSenang plak kan mak..sesuai untuk ornag bujang gak ni..kalau macam SA masih ada mak abah, sure diornag tak nak yang instant ni..kena gak la menumbuk..
BalasPadamNak cari yang ori jugak.
BalasPadamsenang sangat ye kak.. rajin tak rajin masak je lah..
BalasPadamsedap ka?
BalasPadamSenangnya KC.... mana dapat tu? Kalau malas nak masak jugak tak taulah kan hihi...
BalasPadamTp kekadang tak puas jugak guna rempah segera mcm tu kan