Kawan-kawan kakcik

Sabtu, 30 Julai 2016

Resepi isi ayam masak kencana...

...saja nak kongsikan walaupun orang tak tanya,  Asalnya aku hendak namakan hidangan ini sebagai ayammasakapayangada.  Sebabnya, aku hanya menggunakan apa sahaja bahan yang kufikirkan sesuai yang terdapat di dapur rumahku.  Kemudian aku namakan ayam masak kencana sempena nama tempat tinggalku. Maklumlah selepas puas berhariraya, bahan yang tinggal ala kadar sahaja...

Jom tengok bahan yang aku gunakan :

Isi ayam (boleh juga gunakan ayam yang masih bertulang)

3 ulas bawang putih - dihiris
sebiji bawang besar dicincang
3 batang serai diketuk
10 biji tomato ceri dibelah dua
cili api ikutlah sepedas mana yang disukai - dibelah dua tapi tak putus

(iklan tak berbayar)
aku gunakan kicap ENAQ ini yang tertulis di situ 'halalan toyyiban'
dalam dua ke tiga sudu makan

panaskan dua sudu makan minyak masak
(agak-agak kuali ni patut dibuang tak?
eh...banyak jasanya tu.  Jangan suka-suka hati nak buang pula)

...bila minyak panas, tumiskan bawang, bawang putih, cili dan serai

...dah wangi bahan tumisan, masukkan isi ayam
kacau hingga separuh masak

...kemudian masukkan dua ke tiga sudu makan kicap

...kacau, masukkan tomato dan sesuaikan rasanya (masukkan garam secukup rasa)
kalau hendak berkuah, tutup api bila sudah menggelegak
kalau hendak kering, biarkan dulu di atas api yang sederhana

Siap untuk dimakan.
Hiaslah ikut suka.
Alhamdulillah.

10 ulasan:

  1. Sedap ni kalau ada cabai burung..Hihi
    Kalau saya pula masak KakCik, kena letak nama Ayam Masak Jeli sebab duk di Jeli.

    Tapi masih tak boleh lawan sedapnya kencana lah.
    Terima kasih KakCik untuk resepi.

    Sudilah kiranya mencemar duli ke teratak hamba kakbedmiharbi.blogspot.my

    BalasPadam
  2. Sedap ni mak..tambah sos tiraa skit..capsicum..jagubg muda..walla...

    BalasPadam
  3. kakcik, nama yang mula-mula tu win hihi :)

    BalasPadam
  4. Nak cuba besok..tapi nama nak letak Ayam Gonchaq sebab rumah kat Behor Gonchar,Ps.
    Hari ni masak gulai kepala ikan.Tapi bila tak ada sambal belacan ...selera lari ke lautan.

    BalasPadam
  5. sedap nih kak... dana kalau masakan yg ada kicap mmg peberet

    BalasPadam
  6. mcm ayam masak kicap tp ada letak serai mmm mesti wangi kan ...nk try la la nanti

    BalasPadam
  7. Resipi yang menarik untuk dicuba. Macamana nak diet nehhh......

    BalasPadam
  8. Okeylah tu Kakcik, nampak menyelerakan juga walaupun tak cukup bahan. Kalau kat rumah saya ni bila tak cukup bahan memang serai ke, tomato ke, cili ke pun takda. Hehehe!

    Kakcik dok Taman Kencana yerk!

    BalasPadam
  9. Macam masak kicap ye KC.... Masak kicap kalau pedas mmg sedap, tak payah lauk lain dah....Sebenarnya masak simple simple gini lagi sedap. Selera kita makan.
    Hish...kuali tu boleh guna lagi buat apa nak dibuang KC....Sayanglah....Kuali lama lah yg buat sedap tau!

    BalasPadam

Catatlah apa sahaja asalkan tidak menyinggung sesiapa.

Komen-komen yang tiada kena mengena atau sengaja dilontarkan untuk menyindir, akan kakcik buang. DIMAKLUMKAN JUGA, ADALAH HAK TUAN PUNYA BLOG INI SEPENUHNYA UNTUK MEMBUANG MANA-MANA KOMEN YANG DIRASAKAN TIDAK PERLU ADA ATAU DIBERI RUANG BERLEGAR DI SINI.

Ada pertanyaan dan segan nak letak komen? Sila emel ke : kakcikseroja@gmail.com