Kawan-kawan kakcik

Sabtu, 5 Januari 2013

Bermasalah untuk muatnaik gambar ke blog?...

Kakcik dan beberapa orang rakan blogger menghadapi masalah yang sama semalam.

Penyelesaiannya mudah sahaja. Lihat ke sebelah atas kiri ruangan buat catatan itu. Klik di petak HTML yang tertera. Anda boleh memuatnaik gambar melaluinya. Mungkin agak lambat berbanding memuatnaik secara biasa, tapi lebih baik dari tiada gambar, kan? :)

Disebabkan kakcik buat catatan ini melalui iPad dan kakcik masih belum 'pandai' menggunakannya dengan sepenuhnya, jadi kakcik tak dapat nak letakkan gambar langkah demi langkah...

Gambar di bawah ini kakcik 'print screen' dari facebook untuk menunjukkan contoh ruangan di mana gambar tidak boleh dimutnaik :

20 ulasan:

  1. Terima kasih kongsi ilmu ye kakcik

    BalasPadam
  2. Kakcik ajarle nak letak watermark kalau gmbr kalau guna Ipad. Komputer saya semua masuk kedai..overhaul

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah, nanti kakcik kongsikan. :)

      Padam
  3. Kena cuba dulu kakcik baru tahu macam mana caranya. Kakak kalau bab ini memang kena try and error.

    BalasPadam
  4. info yg berguna nie...terima kasih kakcik.

    BalasPadam
  5. oo saya x pernah lagi ada masalah macam nie kakak ..
    alhamdulillah dah settle ye ..

    akk ramai cakap persembahan zizan best semalam walaupun sorang ;)

    BalasPadam
  6. Ok bila dtv masalah ni saya akan rujuk kat kakcik lah...saya memang tak pandai hal2 mcm ni... :-)

    BalasPadam
  7. setakat ni alhmdulilah xde mslh lg..hehe

    BalasPadam
  8. bersedia utk kena kes mcm ni kot...klu kena nt cari kakcik ea...ok!

    BalasPadam
  9. Selalunya IM tukar dulu gambar ke saiz 'web' menggunakan 'Microsoft Office Picture Manager'. kemudian IM akan muatnaik dengan sabar...

    Tak pandai tapi buat masa ini cara ini ok...

    BalasPadam
  10. Semalam saya x sempat berblog, harini alhamdulillah boleh upload macam biasa, kalau ada masalah tak boleh upload tahu dahla nak buat apa lepas ni:)terima kasih kak cik

    BalasPadam
  11. saya pun sama kak cik.... pagi ni bila mood nk berblog kembali x leh upload gamba lak... huhu

    BalasPadam
  12. Assalam. Info kakcik itu amat membantu. Cuma, geng menua macam saya ni, memang lambatlah dengan benda-benda begitu.

    BalasPadam
  13. kakcik

    seriusss
    . ayu fikirkan kak xupdate blog. rupanya entry ttg along tu entry melekat.

    hehhehehehe

    thanks bkongsi... ramai kan kekawn yang menghadapi masalaha

    BalasPadam
  14. picasa penuh ke Kak cik?
    Saya pun baru kena.
    nasib baik masalah dah selesai. Lega .

    BalasPadam
  15. kak...gambar printscreen tu tak keluar pun...
    ramai yg kena masalah gini kan..tp dah ada penyelesaian ok lah.

    BalasPadam
  16. TQ Kak Cik

    Dah ok dah walaupun...hehehe...jadilah dari x de kan

    BalasPadam

Catatlah apa sahaja asalkan tidak menyinggung sesiapa.

Komen-komen yang tiada kena mengena atau sengaja dilontarkan untuk menyindir, akan kakcik buang. DIMAKLUMKAN JUGA, ADALAH HAK TUAN PUNYA BLOG INI SEPENUHNYA UNTUK MEMBUANG MANA-MANA KOMEN YANG DIRASAKAN TIDAK PERLU ADA ATAU DIBERI RUANG BERLEGAR DI SINI.