Kawan-kawan kakcik

Rabu, 13 Jun 2012

Sebenarnya ia adalah sama...

... cuma ia jadi berbeza bila kita memandangnya dari sudut yang berlainan ...

dengan cahaya

tanpa cahaya

digambarkan betul-betul dari bawahnya

Kanak-kanak ini mengelilingi objek yang sama.  Tapi bila diminta mereka
bercerita, mungkinkah kita akan dapat cerita yang benar-benar sama dari
kesemua mereka? 
Pengajarannya : kita mungkin memandang sesuatu itu sangat indah dan kita mengharapkan faedah yang tidak sedikit dari keindahan itu.  Sebaliknya pula, ada orang yang 'sudah nampak' sebenarnya di sebalik apa yang kita nampak indah itu tersembunyi noda-noda yang akan menjadi racun kepada sesiapa yang menyentuhnya.  Mahukah kita mendengar pandangan orang lain bilamana hati dan perasaan kita sudah bulat memilih apa yang kita rasakan terbaik tanpa perlu menimbangkan apa-apa lagi?? 

apaapasajalah kakcik...kau tu bukannya cikgu nak ada pengajaran bagai...

16 ulasan:

  1. pandangan org lain perlu dipertimbangkan utk membuat keputusan terbaik :)

    BalasPadam
  2. Kdg2, pandangan org lain tu boleh bt kite berputih mata!

    Sbb sy pnh keneeeeeee~

    BalasPadam
  3. tak perlu kena jadik cikgu/ustazah baru boleh beri pengajaran kak cik...hehehe

    kadang2, saya duduk bawah lampu chendelliar tu,risau pulak jatuh kena kepala! haha

    BalasPadam
  4. pandangan orang..pandangan kita..kdg2 tu kena satukan..
    cari pro dan kontranya..

    BalasPadam
  5. ikut kata hati ...mati


    kakcik ke istana negara hari ni?

    BalasPadam
  6. tipah tertipu rupanya...huhuhu....benda sama rupanya...

    BalasPadam
  7. walaupun keputusan di tangan kita tapi tapi takde salahnya kalau kita meminta pandangan orang lain..

    BalasPadam
  8. pada Ella la kakchik, boleh tanya pandangan dan pendapat orang lain tapi by the end of the day, its our decision. keputusan kita .. kita yg tentukan sendiri selepas kita mintak pendapat sini dan sana.

    BalasPadam
  9. tapi saya ni lalang juga, terpengaruh dengan pandangan orang. pastu pulak, cepat sangat menyesal kalau ada benda tak kena. ^_^

    BalasPadam
  10. dalam ABC macam2 ada.. sirap, susu, kacang, jelli, jagung dll. Kita campurkan semua utk dapatkan hasil yg lebih mantop. Apa-apa pun, tepuk dada tanya selera.

    BalasPadam
  11. sungguh dlm makna nyer tu kakcik... dana setuju, kite skrg nih kurang suke bile org bg pendapat sedangkan bg kite,cume apa yg kite fikirkan ada lh betul...

    BalasPadam
  12. meamng memerlukan second opinion utk sebarang benda kecuali yang mampu kita tangani sendiri.

    BalasPadam
  13. minta pandangan dari yang tahu dan tidak berpihak dimana2.. adil..

    BalasPadam

Catatlah apa sahaja asalkan tidak menyinggung sesiapa.

Komen-komen yang tiada kena mengena atau sengaja dilontarkan untuk menyindir, akan kakcik buang. DIMAKLUMKAN JUGA, ADALAH HAK TUAN PUNYA BLOG INI SEPENUHNYA UNTUK MEMBUANG MANA-MANA KOMEN YANG DIRASAKAN TIDAK PERLU ADA ATAU DIBERI RUANG BERLEGAR DI SINI.