Kawan-kawan kakcik

Khamis, 24 Mei 2012

Bagaimana meletak gambar pada link (favicon)...

Ini bukanlah catatan untuk menunjuk pandai.  Kakcik hanya berkongsi apa yang kakcik tahu sementelah ada pertanyaan dari Yan ini...

Pertanyaan dari Yan.

Mula-mula pergi ke DASHBOARD dan pilih DESIGN. Nampak tak
ada perkataan FAVICON tu? Klik EDIT


Akan keluar POP-UP begini. Klik BROWSE untuk memilih gambar
yang dikehendaki. Gambar itu ada spesifikasinya iaitu gambar yang

ukurannya 4 segi sama (square) dan kurang dari 100KB. Nanti
kalau 'tak kena', akan keluar WARNING. Setelah selesai,
klik SAVE. Itu sahaja.

Inilah hasilnya.  Senang, kan?

22 ulasan:

  1. owh begitu kekdahnya .. terima kasih atau tunjuk ajar itu. selama ini saya tak tahu pun apa fungsi FAVICON itu.

    BalasPadam
  2. Senang tu kakcik tp belum trbuat jgk. Kena edit gmbr jd seciput kan? Caya la kakcik, boleh wat tutorial blog ni....hehe

    BalasPadam
  3. mmm....bila saya nak buat ni? ok, pilih gambo sekarang! hihihi~

    BalasPadam
  4. KakCik
    TQ kongsi ilmu.. tapi herankan camana profile pic KakCik boleh masuk jadi my profile pic pulak. Mesti system terblur tu..

    BalasPadam
  5. lor...senang gitu je ke mak??
    acu dah penah try sebelum nie
    tapi guna cara lain..hampeh tak jadi pun
    kali nie nak try semula lah
    harap jadi lah...terima kasih mak :)

    BalasPadam
  6. Boleh le Aina tukar jap lagi...letak gambar cun2 kat situ.

    BalasPadam
  7. Bagus kakcik... mana yg tak tahu bolehlah ikut cara ini...

    BalasPadam
  8. thanks kakcik....
    jap nak cuba tukor...

    BalasPadam
  9. Wah! TQ Kakcik. Sy mg nak bt mende alah nie tp mls nak explore. Huhuhuhu....

    BalasPadam
  10. keh keh~~rajin mak explore benda2 ni eh~~

    BalasPadam
  11. hehe.. saya hari tu pun godek2 jumpa benda alah ni

    BalasPadam
  12. ooo .. camtu eh Kakcik? ella tak terfikir pun benda tu. hehehe

    BalasPadam
  13. As salam Kak Cik,

    Bravo! Thanks kak cik... Saaaayang kak cik tau tak kedekut ilmu :)))

    BalasPadam
  14. dah lama nak buat..tapi dijangkiti penyakit M..adehh..

    BalasPadam
  15. saya punya gambo pelangi sebab dulu nama blog ada ala2 rainbows kan kakcik..malas nak tukar gambo, bio jer lah pelangi tu kat situ..

    BalasPadam
  16. tQ PERKONGSIAN NIE KAK
    saya x pernah nak cuba tukar ke pix wajah saya
    nanti saya nak cuba ;)

    BalasPadam
  17. salam
    gua masuk la peraduan apa pun tak pernah menang pun

    BalasPadam

Catatlah apa sahaja asalkan tidak menyinggung sesiapa.

Komen-komen yang tiada kena mengena atau sengaja dilontarkan untuk menyindir, akan kakcik buang. DIMAKLUMKAN JUGA, ADALAH HAK TUAN PUNYA BLOG INI SEPENUHNYA UNTUK MEMBUANG MANA-MANA KOMEN YANG DIRASAKAN TIDAK PERLU ADA ATAU DIBERI RUANG BERLEGAR DI SINI.