Kawan-kawan kakcik

Rabu, 15 Disember 2010

Dari dapur kakcik...

Kampit terakhir beras Bario yang ada di dapur.  Menunggu kiriman seterusnya dari sahabat di Miri.


Bawal 3 rasa.  Jangan tanya resepi sebab aku hanya menggoreng bawal dan yang '3 rasa' itu didatangkan khas dari kedai makan!  Abaikan pinggan yang comot itu. :)

Rendang kaki ayam.  Aku buatkan khas untuk teman-teman sepejabat yang sukakannya.  Aku sekeluarga tak makan kaki ayam!

Kek Lapis Dayang Salhah - aku potong siap-siap supaya senang anak-anak nak makan.

32 ulasan:

  1. salam kakcik

    kek lapis perisa apa tuh?

    BalasPadam
  2. salam kak cik... beras kat rumah kami pun dah habis

    BalasPadam
  3. W/salam Manje...

    kek lapis keju. Anak kakcik suka rasa itu. Tapi kali ini dia kata 'tak ada rasa cheese punnnn' :(

    BalasPadam
  4. Panglima Muda...

    jomlah kita menanam padi atas bumbung! :)

    BalasPadam
  5. rendang tu tak terbuka untuk kawan² blog juga ke?

    BalasPadam
  6. KOG...

    andai ada yang sudi, apa salahnya. Tapiiiii... nak hantar ke mana? :)

    BalasPadam
  7. As'salam...

    Rendang kaki ayam OMG tengok kaki ayam pun dah takut inikan pulak di dalam kuah rendang...mau pengsan di buatnya.. kak cik kek lapis tue perisa apa..sedap ar meh anta sini sikit boleh he3..gurau je..

    BalasPadam
  8. W/salam Amy...

    ada yang suka makan kaki ayam ... krup krap bunyinya.. tau.. ;-)

    Kalau Amy duduk sebelah rumah kakcik, boleh kakcik hulur sekeping dua kek tu.. hehehe.. kakcik pun gurau2 je.. :)

    BalasPadam
  9. 1. beras bario tu xpenah saya try..guaner rasa dia kakcik?..saya biasa mkn beras siam je..

    2. sedap bwl 3 rasa tu..feverit dan salu buat..tapi saya buat xbest mc kedai..hik hik..

    3.rendang kaki ayam??..kaki ayam saya salu buat sup..

    4. kek lapis feverit.(rugi xbgtau kat kakcik saya nk gi KL kan kakcik..tidak saya boleh mkn kek tu..huhu)

    5. seme bikin perut berlagu dangdut..huhu..lapooo..

    BalasPadam
  10. Salam KC
    Beras Bario tu mahal kat sini ek? RM18 sekilo tapi nikmatnya tak terkata; tak kira dimakan dgn apa lauk sekali pun.

    Kita makan kaki ayam tapi dah berkurun gak tak makan. Nak masak sendiri agak ngeri part nak potong kuku ayam tu, ayoyo..

    BalasPadam
  11. Salam Kakcik,

    laaaa...kok tukang masaknya tak makan ceker..(kaki ayam) sedap tu kak. Banyak zat apa tu.. omega... cam tu lah

    BalasPadam
  12. SN...

    1. Beras Bario tu bukan seperti basmathi - butir2nya comel sahaja. Datang dari tanah tinggi Bario di Sarawak. Enak dimakan begitu sahaja (hehehe) - kalau buat nasi ayam, lagi sodap.

    2. Kakcik selalu makan ikan 3 rasa (beli punya - kalau masak pun, goreng ikan je, kuahnya beli!)

    3. Bagi yang suka, kaki ayam memang sedap. Tapi kakcik tak makan kaki ayam.

    4. Itulah - datang KL senyap2. Kalau tidak boleh kakcik tunggu di mana2 (InsyaAllah)

    5. Jom pergi makan nasi kerabu biru. :)

    BalasPadam
  13. CS...

    Beras Bario tu memang agak mahal - sebab itu suami kakcik 'import' khas dari Miri (ehsan teman di sana). Alhamdulillah.

    Kaki ayam tu, orang kat pasar dah tolong siap2 potongkan kukunya! :)

    BalasPadam
  14. gB...

    sedapppp!!! CS (Somuffins) pun kata sedap. :)

    BalasPadam
  15. Yan...

    kalau kakcik tahu masakan itu berasaskan kaki ayam, kakcik tak makan. Tapi, kalau tak tahu - kakcik telan je! :)

    Banyak zat ek?

    BalasPadam
  16. W/salam sahrom...

    iye.. kek lapis yang dah dipotong2. :)

    BalasPadam
  17. Salam Kakcik

    KZ tak pernah rasa lg beras bario... nnt satu hari kami singgah rmh kakcik lunch ye... dgn bawal 3 rasa. Kaki ayam takmoh

    BalasPadam
  18. W/Salam KZ...

    InsyaAllah.. boleh. Bagitahu kalau nak singgah (Hospital Ampang bukan jauh sangat dengan rumah kakcik), cuma takutnya bekalan beras tu belum sampai lagi. Tapi beras siam ada...

    KZ pun tak makan kaki ayam macam kakcik juga, ya? :)

    BalasPadam
  19. skrg sy suka makan kaki ayam...makan sehingga menjilat jari :)

    BalasPadam
  20. MDT...

    jilat jari sendiri ke jilat jari kaki ayam? ;-)

    BalasPadam
  21. Wah nampak menarik resepi yg kakcik buattu..nak cikit...hahahah

    BalasPadam
  22. perrgghhh... nasik paneh + bawey 3 ghase + keklapeh = lapor le pulak tetengahaghi ni kakcik oi.. kalo ghumahnye kakcik seblah opis ni mmg dh teghojon!

    BalasPadam
  23. AzeedA...

    ala... Putrajaya ke ghomah kakcik tu (lalu MEX) dan kalo tak jem kat Sri Petaling, doplo menet je tau... :)

    BalasPadam
  24. kakcik..seronoknya jadi anak2 kakcik.. kek pun sedia terpotong.. hehe

    BalasPadam
  25. NorZ@k...

    nampak je menarik.. kalau rasa, belum tahu... hahaha....

    BalasPadam
  26. Cyana...

    kalau BS... makan pun bersuap! :)

    BalasPadam
  27. emm tak pernah jumpa beras bario 5 kg nii, selalu jumpa yg 2 kg jerr

    BalasPadam
  28. Mila...

    beras itu didatangkan khas dari Miri.. :)

    BalasPadam

Catatlah apa sahaja asalkan tidak menyinggung sesiapa.

Komen-komen yang tiada kena mengena atau sengaja dilontarkan untuk menyindir, akan kakcik buang. DIMAKLUMKAN JUGA, ADALAH HAK TUAN PUNYA BLOG INI SEPENUHNYA UNTUK MEMBUANG MANA-MANA KOMEN YANG DIRASAKAN TIDAK PERLU ADA ATAU DIBERI RUANG BERLEGAR DI SINI.

Ada pertanyaan dan segan nak letak komen? Sila emel ke : kakcikseroja@gmail.com