Kawan-kawan kakcik

Selasa, 23 November 2010

Panas hati...


Semak bil telefon di talian - huh! ada perkhidmatan TAMBAH NILAI dari anakanda ke satu nombor berjumlah RM86.50.  Serta merta darah menyirap ke kepala.  Terus telefon ke nombor 012694****.  Tak mahu pula dia angkat telefon.  Dia hantar mesej 'ni sape?'. 

Angin lagi.  Telefon sekali lagi.  Suara perempuan.  Bila angin dah naik, tak tahu dah aku nak cakap elok-elok.  Darah tengah menggelegak.  Tapi aku cakap juga 'saya nak marah kat awak pun tak boleh - balik nanti, saya akan marah anak saya'.  Berkali-kali dia cakap 'maaf makcik.. maaf makcik'.  Aku cakap 'lain kali jangan minta lagi'.  Dia jawab 'hari itu saya ada emergency'.  Lagi aku angin. 'Emergency apa tiap-tiap hari?'.

Perhatian untuk 'anakanda' - mak tahu awak baca catatan ini.  Kalau terjadi lagi, mak tak akan teragak-agak untuk tamatkan talian berbayar awak!  INI AMARAN PERTAMA DAN TERAKHIR.



76 ulasan:

  1. Senang nye dia transfer kredit kat orang..
    Susah gak kan..
    Akak tegur la dia bebaik..

    BalasPadam
  2. Salam Jamiel...

    kakcik ni bila dah naik angin.. dah tak ingat mana tangan mana kaki dah....

    BalasPadam
  3. sabar kak cik...sabar deh..balik nati tanya anakanda elok2..

    kakcik tarik nafas dan bekpes dulu deh..

    BalasPadam
  4. Salam SN...

    kakcik sarapan pagi ini tanpa rasa - nasi goreng tawar dan sambalnya tiada rasa lain selain pedas berdengung! :(

    BalasPadam
  5. kakcik..
    sabar..sabar...doa banyak2..berikan hidayah pd anak kita dan orng itu..

    sabar kakcik..

    moh kita minum kopi dulu...

    BalasPadam
  6. dugaan ibu..syukur anak2 kita boleh terima amaran..ada anak2 yang tak makan saman.

    BalasPadam
  7. huuu~
    mungkinkah sebab bukan dia yg cari duit dan bayar bil tu?

    adik2 GB mmg kene monitor habis2an. kalau tak nanti credit telefon diorg habis entah ke mana-mana.

    BalasPadam
  8. salam Kakzaa...

    kalau tak sabar, mungkin kakcik dah balik ke rumah dan lempang anak kakcik tu laju-laju.. hahaha... (gelak jahat).

    Milo ada? kakcik tak mau minum kopi sebab tiap2 hari dah tengok dan kira biji kopi! :)

    BalasPadam
  9. Salam Nursalamah...

    kalau tak diberi amaran mereka tak akan sedar. InsyaAllah, bila dah ditegur akan berhentilah sikap yang tak baik itu. :)

    BalasPadam
  10. Salam gB...

    bila tak tahu susahnya untuk mendapatkan duit, mereka akan menggunakan duit itu dengan sewenang-wenangnya. RM86.50 tu boleh beli beras dan ikan/sayur sekurang2nya untuk seminggu bagi mereka yang tak berkemampuan! :(

    BalasPadam
  11. sabar kakCik....
    dia terlupa mak yang cari duit dan bayar bil dia...

    BalasPadam
  12. salam mama
    kena kabo molek la ke anakanda tu..
    jangn terlalu bermurah hati sangat...

    BalasPadam
  13. Salam Pn Dr...

    aduhai... itu yang susahnya bila anak2 tak mengerti erti susah! :(

    BalasPadam
  14. Salam cheqna...

    ni mama kena bersyarah panjang la nampaknya bila balik nanti. Tapi, sebelum sempat balik mesti anakanda tu dah baca catatan mama ni... hmmm.... :(

    BalasPadam
  15. banyak nye dia bagi!!!!
    sayang makwe la tu kakcik...
    pompuan tu pulak pandai amik kesempatan atas kebaikan anakanda kakcik...sekarang minta topup lepas nie apa pulak yang dia nak minta...kena lebih ati2 tu kak

    BalasPadam
  16. Salam Acu...

    kakcik tak kira dah.. kakcik dah simpan nombor tu (tak tahulah kalau lepas ni dia tukar nombor - tapi kakcik tetap boleh tahu). Kalau anak kakcik buat lagi perangai yang sama - dengan hp dia kakcik rampas! (dia ingat dia beli dengan duit dia, padahal duit itu kakcik juga yang tabungkan) :(

    BalasPadam
  17. sekurang²nya kak, dia pandai mintak maaf... sabar je la kan, budak tengah besar

    BalasPadam
  18. Salam KOG...

    takut juga budak tu dengan MAK SINGA ni... Kalau tak ditegur, akan sesuka hatilah mereka bertindak mengikut nafsu remaja mereka...

    BalasPadam
  19. salam kakcik,

    mesti anakanda tu tak senang duduk tunggu kakcik balik petang nanti..

    saya pun slalu angin bila asyik minta duit top-up tapi telefon ibunya sekali pun tak pernah

    BalasPadam
  20. salam kak cik,

    sy ada pengalaman juga mcm ni. ada lah sorang adik ipar saya tu. senang betul mentoup kan hp gf nyer. dia ingat mak ayah cop duit ke. dorang ni kadang tak fikir mak ayah susah nak cari duit. haish...

    BalasPadam
  21. Salam ibuintan...

    tengoklah apa nasib dia nanti... Ini ayahnya belum tahu. Ayah dia kalau dapat membebel, kalah siemak!

    BalasPadam
  22. Salam Rina...

    itulah - kalau sekali boleh juga dimaafkan. Ini berkali-kali... memang tiada maaf baginya! :(

    BalasPadam
  23. Bangcik...

    siap apa yang patut! :(

    BalasPadam
  24. Salam Zeq...

    hati kakcik tengah menggelegak ni -darah pulak mendidih2... :(

    BalasPadam
  25. Emak.....

    Die ckp emak die sktlah itulah inilah dan mcm2 lg die ckp disebbkan kebaikan mak tu bgck dh ikut bgck pon tertolonglah die...!


    *Lg satu die bkn makwe bgck bgck masih single..............

    BalasPadam
  26. Kalau mak dia sakit - mak dia perlukan ubat, bukan top up! :(

    BalasPadam
  27. sabaq kakcik

    dulu anak sedara ati ada kes lgu tu gak ..terus bapanya potong line fone dia..bill cecah 300ratus baru form 1..huhu

    BalasPadam
  28. Salam Ati...

    Anakanda ni pun baru Form 1... :(

    (tengoklah dia jawab tu - kononnya kesian..)

    BalasPadam
  29. slm kakcik.. :)

    he made ur blood go upstairs eh? notti la bangcik ni.. kesian kat mak.. mtk ampun dgn mak tu..
    'tertlg' + 'bgck masih single' buat nak tergelak tu hehehe.. jgn hot2 ye kakcik.. moh kite gi minum ayor sejuk :)

    BalasPadam
  30. Salam AzeedA...

    dalam opis ni memang sejuk sampai kakcik tak boleh nak minum banyak2, nanti asyik nak ke bilik air....

    Kakcik rasa nak pitam dah ni disebabkan darah yang dah masuk otak!

    BalasPadam
  31. alahaiiii anak omak....

    kesian omak nak membayor bil nanti....

    jangan buat lagi tau...

    BalasPadam
  32. uittt bahaya nie.. kak cik dah macammmmmm heheheh

    kak cik tak ado loooooooo angah pun lupa set no kak cik wa..wa...wa...

    BalasPadam
  33. Salam Ain...

    omak dah nak pengsan ni... ada 4 talian di dalam satu bil yang omak kono tanggung! :(

    BalasPadam
  34. Salam Angah...

    tu.. kakcik dah letak nombor kakcik kat kotak jerit kat sebelah tu.... :)

    BalasPadam
  35. Budak tu pun sopan sungguh la cara nya kan... tak segan silu tu cakap hari tu ada emergency.. sah sah tak ble buat menantu tu ... kak cik..

    BalasPadam
  36. Murah hati betul anak kak cik..
    Masalah kemurahan hatinya itu telah menyababkan si emak hangat hati..

    BalasPadam
  37. Salam Ila...

    bangcik pun dah mengamuk tu! Yang bangcik pun satu, kononnya dia ikut sikap pemurah maknya... hmmm... agak2laaaa anak oiiiii...:(

    BalasPadam
  38. Salam Vic...

    kata bangcik dia ikut sikap murah hati maknya.. tak tahu sekarang maknya tengah hangat hati macam nak meletup! :(

    BalasPadam
  39. salam
    sobo kak...orang sedang meningkat remaja... jangan marah kot yang tu bakal menantu

    BalasPadam
  40. salam kakcik
    sebab tu sya dah cakap awal awal dgn anak anak dara tu, selagi sekolah ibu dan ayah tak akan belikan h.phone

    sebab d sekolah pun ada public kalau ada apa apa telefon aje guna public tu.

    BalasPadam
  41. Salam Sya...

    konon nak senangkan kita berhubungan bila ke mana-mana, tapi lain jadinya. Fikir2 balik, berapa banyak saja kredit yang digunakan untuk menghubungi ibubapa, kan? :(

    BalasPadam
  42. Salam b.r.u.t.a.l.s.o.l.o...

    belum apa2 dah menyusahkan, kalau jadi menantu nanti - jadi hantu agaknya! :(

    BalasPadam
  43. Hish Kakcik ni, hantu jangan buat menantu...
    Memang, Pak Nidus walau pun sepuluh sen kalau tak kena cara boleh terkencing anak kena marah...tenangkan perasaan.

    BalasPadam
  44. ish..ish...tak patut..tak patut..
    sian kat mak nak kena bayar bil byk2..

    wahai 'anakanda', ambil perhatian ye..!

    BalasPadam
  45. Salam Kakcik,

    Best baca n3 nih, memo yang padat dan ringkas kepada si anak.

    Adoiyaiii... hahaha... bawa bersabar kakcik yeaaa.... ragam anak2 biasa la tu...

    Jangan marah2 sangat, mungkin itu bakal menantu suatu hari nanti... hahaha...

    Jangan marah yeaaa...

    BalasPadam
  46. Salam Pak Nidus...

    inilah padahnya kalau anak2 tak tahu menghargai dan tak tahu macam mana susahnya ibubapa hendak mengwal perbelanjaan agar tidak bocor di sini sana... :(

    BalasPadam
  47. Salam PB...

    kalau dia buat lagi - memang sengaja cari nahas la tu... :(

    BalasPadam
  48. Salam my lovely KakCikS..:)

    Tarikkk nafasss..hembuss..tarikkkk...
    ok ok ok..harap KakCikS dah back to normal!!sabor ekk...

    kiranya warning secara online nihh..:)hehe..
    Senyum sissss....Muaahh!;)

    BalasPadam
  49. Salam Isa...

    nanti, bila kakcik balik - mulalah dia buat 'lembik tengkuk'. Dasar orang bersalah, kan? Tapi kalau dah terang2 buat salah, tak mahu mengaku - memang nak kena hantar ke Pulau Jerejak la tu! (eh... apa ada kat Pulau Jerejak tu, ya?)

    BalasPadam
  50. Salam Tinie sayang...

    haha.. biar dia tahu, ramai dah baca tentang kemarahan maknya... nanti lain kali dia tahu guna akal yang waras bila nak buat sesuatu perkara. Mak sekarang kan celik IT! :)

    BalasPadam
  51. Adess....sabar kakak....ada gak macam tu yer.....
    Budak2 zaman sekarang ni...

    BalasPadam
  52. Salam Kakcik,

    Seronok la dia kalau hantar ke Pulau Jerejak, tiap2 hari boleh makan Mee Udang, diorang kata sedap.

    Pulau Jerejak dah jadi Pusat Pelancongan.

    BalasPadam
  53. Salam Iman...

    budak2 yang kadang2 malas gunakan akal fikiran... :(

    BalasPadam
  54. Salam kembali Isa...

    ooo.. ada mee udang yang sedap kat Pulau Jerejak, ya? Hmmm... bila nak pergi cuba ni? ;-)

    BalasPadam
  55. Hehehe... mee rebus yang dekat ni pun tak sampai lagi... akibat sibuk terlampau..

    Inikan pula yang jauh tu... hahaha..

    BalasPadam
  56. Isa...

    tahu tak apa... hehehe... :)

    BalasPadam
  57. zaman ICT yang memberi ruang asyik mengalir keluar jer... hhee..
    masuk jerr seksa..

    BalasPadam
  58. kak cik, cuba semak mana tau bakal menantu itu dari siam mali atau indo mali..nanti hilang seorang anak kesayangan tu..

    BalasPadam
  59. Salam Zeq...

    zaman ICT yang serba laju - sampai duit mengalir tak sempat nak tahu! :(

    Orang Malaysia - masih bersekolah tapi dah pandai cekik darah! :(

    BalasPadam
  60. Ops Zeq...

    belum waktu nak bermenantu walaupun dah ada sekolah untuk murid yang dah berkahwin! :(

    BalasPadam
  61. salam Kakcik

    hurm, wah bg amaran melalui blog!! Terbaik ar..hehe

    BalasPadam
  62. saya suka baca blog kakak-kakak macam kakcik, ckLah, ibuintan, ummu..

    banyak informasinya..

    saya dah follow..lcbiru_80

    BalasPadam
  63. Salam Imanshah...

    dunia dah maju, zaman dah berubah! :)

    BalasPadam
  64. jika dulu orang perak berani bunuh birch tapi kini selepas malaysia merdeka set2 yang ada talian dengan johor pulak...

    ... eg. nordin mat top, Dr azahari, MAL PUTRAJAYA @ Pj & etcs!?

    http://entertainment.kompas.com/read/2010/11/20/1731587/Warga.Malaysia.Mendemo.Ariel.di.Kebon.Waru-5

    BalasPadam
  65. mcmnilah anak2kan kakcik..
    kecik lain,bila dah besar panjang lain pulak..tak sudah2 nk buat ibu marah.

    BalasPadam
  66. Salam Ida...

    jadi mak ni, memang kena banyak2 bersabar. Mak kita dulu pun macam itulah menghadapi kerenah kita (walaupun masa tu belum ada telefon apalagi handphone!)...

    BalasPadam
  67. bila anak meningkat remaja.. mcm2 kerenah kan kak cik

    BalasPadam
  68. Salam Mila...

    kalau tak sabar - memang boleh dapat serangan jantung!

    BalasPadam
  69. salam kakcik.. erm.. baru jek abis baca komen2 nie. mula terdetik anakanda yg mana satu.. rupanya bgck sudah bersuara. hmm. iskh. menguji kesabaran juga dgn perangai anak2 yer. bgck jgn buat mak marah lagi tau! Promise?

    BalasPadam
  70. Cyanamoose

    X bleh promiselah kak cyana kang promise kang tetiba terbuat amacam???????

    Tapi dh jd lumrah hidup bgck tuk wat mak mrh kekadang......

    *Bergantung kepada mood mak lah kalu baik bgck kurang baikkan dan kalu kurang baik bgck try lah btol kan....

    kihkihkihkih.......

    p/s = Orang selalu kate yang syurga dibawah tapak kaki ibu untuk meninggikan lg keimanan ibu jd kite kena wat die mrh dan die pon bersabar sabar tukan separuh drpd iman kihkihkihkih.........

    BalasPadam
  71. slm kakcik..

    pestime dropping by here.tgelak sy bc komen bangcik yg last nih.adoi laa..bang cik nk kena pulas tinge nih..bangcik kena hukmn ape ni kak?hehe..

    folo u kakcik :)

    BalasPadam
  72. Salam Cyana...

    'anakanda' tu sendiri yang buka rahsia, kan? Kalau dia buat lagi lepas ni... siaplah dia. Nanti kakcik kahwinkan dia dengan budak perempuan tu, baru dia tahu! (Sudahnya nanti kakcik dengan ayah dia juga yang susah!)

    BalasPadam
  73. Bangcik...

    amboi amboiiiiiii... saja nak suruh mak bersabar, ya? Kalau anak dah pijak kepala... mana boleh nak sabar lagi... hmmmm....

    BalasPadam
  74. Salam SA...

    terima kasih kerana sudi singgah, komen dan ikut blog kakcik.

    Kakcik kalau marah kat anak2.. kakcik akan diam dan tak layan mereka - bila kakcik 'sejuk', kakcik akan bercakap (kadang2 dengan tangisan) apa yang mereka buat itu tak betul dan menyusahkan. Bukan tak boleh buat baik pada orang lain - tapi biar betul caranya...

    BalasPadam

Catatlah apa sahaja asalkan tidak menyinggung sesiapa.

Komen-komen yang tiada kena mengena atau sengaja dilontarkan untuk menyindir, akan kakcik buang. DIMAKLUMKAN JUGA, ADALAH HAK TUAN PUNYA BLOG INI SEPENUHNYA UNTUK MEMBUANG MANA-MANA KOMEN YANG DIRASAKAN TIDAK PERLU ADA ATAU DIBERI RUANG BERLEGAR DI SINI.