Kawan-kawan kakcik

Rabu, 29 September 2010

Perhatian kepada Nuffnangers

Kakcik ambil artikel ini dari  Arsenal FC


PENTING UNTUK KITA SEBAGAI BLOGGERS OR NUFFNANGERS!!!


A Nuffnang Community Announcement / Pengumuman Komuniti Nuffnang :



Kami berehat dari program regular kami untuk memberi anda mesej sesuatu yang agak membimbangkan untuk kita belakangan ini.


Seperti yang anda mungkin sudah tahu, ada 2 jenis Nuffnang kempen yang blogger boleh mendapatkan dari: Kos berargo pada Impression (MCPM) Kempen, yang membayar sesuai jumlah pengunjung blog yang melihat iklan berjalan di blog, dan Kos-Per- Klik (BPK) kempen, yang membayar blogger berdasarkan jumlah klik yang dihasilkan pada iklan.



Kami telah memperhatikan bahawa kumpulan tertentu telah terlibat penipuan klik, yang ditakrifkan sebagai mengklik iklan BPK sengaja hanya untuk menghasilkan pendapatan bagi pemilik blog. Kami memahami bahawa sebahagian daripada anda mungkin hanya cemas tentang pendapatan beberapa pendapatan sampingan dari memaparkan iklan banner, namun tidak diketahui bahawa ini sebenarnya melanggar Terma & Syarat dalam Seksyen 6.



Diantara beberapa tindakan yang merupakan penipuan klik adalah;

- Mengklik iklan blogger lain dan meninggalkan komen di belakang meminta / mengisyaratkan kepada pemilik untuk mengklik iklan mereka kembali

- Meminta bantuan pengunjung blog 'untuk mengklik iklan

- Mendaftarkan sejumlah besar blog dan klik iklan di masing-masing

- Berulang kali beralih ke IP yang berbeza untuk mengklik iklan sendiri



Iklan Banner ruangan yang dibeli oleh pemasang iklan untuk mempromosikan kempen iklan mereka. Iklan hanya seharusnya diklik jika penonton tertarik untuk mengetahui lebih lanjut tentang kempen iklan, bukan untuk maksud mendapatkan wang tambahan. Hanya klik iklan banner untuk tujuan mendapatkan wang tambahan akan membahayakan keberkesanan kempen. Ini mungkin kelihatan tidak berbahaya, tetapi manfaat penipuan klik tidak ada dalam jangka panjang kerana perlu situasi ini memburuk, frekuensi kempen iklan mungkin dikurangkan secara signifikan sebagai pemasang iklan akan selektif untuk hanya beriklan di blog tanpa nota penipuan klik, mengurangkan jumlah ruangan iklan yang tersedia untuk pengiklan.



Sistem kami mampu menjejaki tindakan yang disebutkan di atas, yang didokumentasikan dan jika perlu, akan digunakan sebagai bukti untuk tujuan undang-undang. Di masa lalu, Nuffnang telah diskors dan melarang pelbagai individu dan kumpulan untuk terlibat dengan kesalahan ini. Namun, kerana jumlah blogger yang terlibat dalam penipuan klik telah berkembang dalam tahap yang membimbangkan dalam komuniti kami, kami terpaksa harus lebih waspada untuk membawa ini berakhir. Kami akan mengambil tindakan yang diperlukan untuk menjaga high blog dan ruangan iklan yang tersedia untuk pengiklan sehingga anggota masyarakat yang lain tidak terpengaruh oleh mereka yang terlibat dalam penipuan klik.



Kami menyedari bahawa banyak Nuffnangers mungkin tidak menyedari bahawa mereka tidak sengaja mungkin terlibat dengan penipuan klik, oleh kerana itu kami meminta anda membantu kami menyebarkan berita. Jika anda mengetahui adanya teman-teman anda atau Nuffnangers lain yang telah terlibat dalam tindakan semacam itu, kami sangat menghargai jika anda baik boleh mendidik mereka di bahaya terlibat dalam aktiviti penipuan klik.

Terima kasih atas perhatian anda.

Say NO untuk klik Penipuan.




24 ulasan:

  1. salam ma
    cheqna tak pernah nak amik pot bab nufnang ni

    BalasPadam
  2. cheqna...kita serupa... tak amik tau langsung pasai ni semua...

    BalasPadam
  3. Salam Cheqna...

    mama memang seorang nuffnangers - tapi mama tak pula suka2 nak klik sana sini - kecuali seseatu iklan yang memang mama nak tahu isi kandungannya. :)

    BalasPadam
  4. Salam Ila...

    memang ada yang suka klik2 untuk naikkan income (kononnya lah..)

    BalasPadam
  5. salam,

    ..dah dapat rm100 dulu...dah klaim dah...pastu dah buang pun..

    BalasPadam
  6. salam kakcik..sy adalah nuffnanger yg tak suka dgn iklan..haha! sbb tu sy jaaaaaarang sgt2 nak klik2 iklan kt belog org lain..hehe!

    BalasPadam
  7. anyway, uncle sampai sekarang tak reti2 nak nuffnangkan blog uncle...banyak kali dah try memanjang error!!!! kalau tak mungkin dah millionaire kot....heh3...

    BalasPadam
  8. Salam Myri...

    kakcik dah boleh buat claim kali kedua ni.. tapi belum nak tebus lagi... Kalau dua tiga puluh ribu...mahu la tak sabo2 nak tebus kot! :)

    BalasPadam
  9. Salam Firuz...

    kalau begitu, sama lah kita! :)

    BalasPadam
  10. Salam Shah...

    ala.. saja2 buat tak retilah tu.... cari lagu Jepun, retilah pulak! hehehe... :)

    BalasPadam
  11. saya pasang je kak iklannya...
    idokla amik pot nak pi klik iklan org lain pastu mintak klik kita punya...

    ada rezeki ada....xde diam2 hehehe

    BalasPadam
  12. saya pom baru join nuff ni..sebulan baru..xberapa phm sgt2..yg tau BE seme org nak..sb seme ckp pasal BE..hehe

    BalasPadam
  13. saya cuma nak bercerita dan berkwn dgn bloggers lain, nuff2nang ni saya tak reti. :D

    BalasPadam
  14. Salam Sarah...

    macam kata Mimi... ada rezeki, adalah kan? :)

    BalasPadam
  15. Salam GB...

    dapat kawan dan dapat bertukar pandangan serta cerita.... itu yang lebih bermakna, kan? :)

    BalasPadam
  16. Salam kakcik..,
    Saya tak pasang pun nuffnang tu..sebab niat buat/baca blog utk cari kawan bukan buat wang.

    BalasPadam
  17. Salam Salmi...

    kakcik dulu pun pasang sebab suka-suka... rupanya memang adalah pendapatan, tapi tak banyak mana pun.. yang penting dapat kawan dari serata tempat. :)

    BalasPadam
  18. saya pun turut sama dalam kempen

    "say No untuk klik penipuan"

    BalasPadam
  19. Kanda AL...

    marilah sama-sama kita berkempen. :)

    BalasPadam
  20. saya pun tak pernah tau pasal nuffnang nih... sbb tak mo bila masuk blog..loadingnya lama

    BalasPadam
  21. Salam Chik Na...

    lamanya Chik Na tak muncul.. :)

    BalasPadam
  22. Kalau macam tu Pak Nidus tak mahu tahulah tentang Nuffnungging ni....betul ke Pak Nidus sebut tu?...

    BalasPadam
  23. Pak Nidus...

    hehehe... apa2 ajela... :)

    BalasPadam

Catatlah apa sahaja asalkan tidak menyinggung sesiapa.

Komen-komen yang tiada kena mengena atau sengaja dilontarkan untuk menyindir, akan kakcik buang. DIMAKLUMKAN JUGA, ADALAH HAK TUAN PUNYA BLOG INI SEPENUHNYA UNTUK MEMBUANG MANA-MANA KOMEN YANG DIRASAKAN TIDAK PERLU ADA ATAU DIBERI RUANG BERLEGAR DI SINI.

Ada pertanyaan dan segan nak letak komen? Sila emel ke : kakcikseroja@gmail.com