Kawan-kawan kakcik

Khamis, 12 Ogos 2010

Terkenang-kenang...

Sudah hampir tiga tahun mak pergi meninggalkan segala-galanya di atas dunia ini dan kembali kepada Maha Pencipta.  Semoga Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang lagi Maha Pengampun, mengampunkan segala dosa-dosa mak dan menempatkan roh mak di kalangan roh mereka yang diredhoi serta bersemadi dengan tenang dan aman di Syurga Firdausi. Amin....

Bila tiba bulan Ramadhan, aku terkenang-kenang akan kuih muih yang biasa mak buat dan menjadi kesukaan pak.

(Semua gambar diambil dari album pakcik google dan aku tak sempat mengambil nama pemilik sebenar gambar-gambar ini.  Harap-harap semua pemilik asal merelakan 'penciplakan' ini.  Terima kasih)

Di kampung aku, kuih ini dipanggil kuih jongkong


Yang ini pula kuih limas.  Orang KL panggil kuih pelita...

kuih tepung talam...

Sehari sebelum Hari Raya, mak dan pak akan sibuk menyediakan lemang pulut.  Mak siapkan semua ramuan sehingga siap masuk ke dalam buluh dan pak akan membakar lemang tersebut hingga masak.  Selain dari lemang pulut, mak juga akan sediakan lemang tepung dan lemang jagung untuk anak kesayangannya.

lemang tepung

lemang jagung

Mak.... kami anak-anak mak rindukan mak.  Tapi, kami tahu mak sedang aman di sana.  Kami juga doakan agar kesihatan pak pulih seperti sediakala walaupun kami tak mungkin lagi dapat menjamah makanan-makanan hasil airtangan mak dan pak.



26 ulasan:

  1. kak cik ..arwah my dad..asal kg gajah... kuih limas our favourite adik bradik... kat jb susah gila nak cari .. yang ada.,.yang campur jagung tu.. kita tak minat sangat yang tu...

    kak cik menggamit memori kita juga...heheheh

    BalasPadam
  2. salam..sedapnya tepung pelita tue huhuhuhuh

    BalasPadam
  3. Salam Fazila..

    bagi kakcik kuih limas asli memang sedap berbanding dengan yang telah diubahsuai. Dan memang kuih buatan arwah mak kakcik tiada tandingannya. Sayang sekali, kakcik tidak mewarisi kepakaran itu. :(

    BalasPadam
  4. Salam Ramadhan Kak Cik.. :)

    seminggu seblum raya thn ni genaplah 2thn Mak meninggalkan kami.. Mak pandai buat mcm2 jenis kuih - bengkang, buah melaka, tepung talam, seri muka...

    Al-Fatihah utk arwah Mak & Apak..
    TQ kak for sharing..

    BalasPadam
  5. Salam sahrom..

    bila puasa, tengok makanan apa pun sedap - kan? :)

    BalasPadam
  6. Salam AzeedA..

    (AzeedA ada blog tak? Kakcik cari tapi tak jumpa)....

    Mak kakcik 'kembali' pada 16/12/2007 - dah hampir 3 tahun. AzeedA pandai buat kuih2 tu tak? Kakcik tak pandai.. :(

    BalasPadam
  7. tiba2 saya jadi hiba bila kakcik sebut pasal emak.

    kuih/masakan mak still the best !

    BalasPadam
  8. Salam Kanda AL..

    kakcik taip catatan di atas sambil kesat hidung dan mata... :(

    BalasPadam
  9. salam kakcik,

    saya baru tau pagi tadi yg kuih tepong pelita tu org panggil kuih limas.. :)

    BalasPadam
  10. Salam Firuz..

    ada juga yang panggil kuih TAKO, kan? tapi mungkin bahannya lain sikit.. :)

    BalasPadam
  11. salamm kak cik...semoga beliau aman disana...al-fatihah

    BalasPadam
  12. Salam Alimaz..

    InsyaAllah.. terima kasih.

    BalasPadam
  13. salam kakcik,
    selalunya bulan puasa ni memang hati sayu dan hiba saja terutama bila terkenangkan mak dan abah yg telah tiada...
    memang rindu masakan mak, apa mak masak semua sedap..

    BalasPadam
  14. salam kakcik... rasa mahu menitis airmata baca nukilan kuih mak nie.. sbb mak satu2 insan yg akan rajin melayan kerenah anak2nya. Semoga mak kakcik ditempatkan di kalangan hamba2 yg dicintai dan aman disana dgn limpah doa anak2. Amin.

    BalasPadam
  15. kakcik,
    Tepung pelita pakai 'takung' daun pisang dan kuih Tako pakai 'takung' daun pandan adunannya pun berlainan tapi limas dgn tepung pelita mungkin sama.

    Saya tak pernah jumpa lemang jagung tu sungguh kreatif dan unik sudah pasti sedapkan kakcik.

    BalasPadam
  16. Salam Kak,

    Al-Fatihah.



    lemang jagung tu macam menarik je kak..

    BalasPadam
  17. Salam ibuintan..

    ada juga anak2 yang suka memperlekehkan masakan mak. Tapi, bila maka tak ada barulah terasa betapa enaknya masakan yang pernah mak masak.

    BalasPadam
  18. Salam Cyana..

    terima aksih untuk doa. Orang kata, seorang mak boleh 'jaga' sepuluh orang anak, tapi sepuluh orang anak, belum tentu boleh menjaga seorang mak...

    BalasPadam
  19. Salam Salmi...

    ooo.. macam tu, ya? Lemang jagung tu, kalau betul caranya - memang sedap. Tak sedap kalau tak cukup lemak, masin, manisnya atau jagung hanya ada sebiji dua (bukan setongkol dua). :)

    BalasPadam
  20. Salam Reen...

    Amin.

    Lemang jagung tu kadang2 ada di jual digerai yang menjual lemamg. Kalau Reen jumpa, cubalah. :)

    BalasPadam
  21. Salam kakcik
    Mmg sedih bila teringat arwah Mak.. mama baru ini kali pertama mak takde....

    BalasPadam
  22. Salam Mama..

    ini tahun ke 3 kakcik dan adik-adik berpuasa dan bakal berhari raya tanpa mak. :(

    BalasPadam
  23. Kak Cik,
    2 ke 3 thn ke rase mcm baru je pergi.. lukanya masih basah..
    tak.. satu apah pon x pandei nk buatnye hehehe makan pandei!
    blog saya bawah tanah la kak.. segan nak dedah.. bg emel akak ke emel saya azeedanur@gmail.com, nnti saya hntr invite ye :)

    BalasPadam
  24. AzeedA..

    baru ni kakcik baca ada blog bawah tanah.. hehehe... Emel kakcik : emzekjay@hotmail.com

    BalasPadam
  25. uik kakcik baca blog bawah tanah yg mana ni?
    hehe sila la kak.. jemputan udah diantarr!

    BalasPadam
  26. AzeedA..

    orait - nanti kakcik terjah. :)

    BalasPadam

Catatlah apa sahaja asalkan tidak menyinggung sesiapa.

Komen-komen yang tiada kena mengena atau sengaja dilontarkan untuk menyindir, akan kakcik buang. DIMAKLUMKAN JUGA, ADALAH HAK TUAN PUNYA BLOG INI SEPENUHNYA UNTUK MEMBUANG MANA-MANA KOMEN YANG DIRASAKAN TIDAK PERLU ADA ATAU DIBERI RUANG BERLEGAR DI SINI.

Ada pertanyaan dan segan nak letak komen? Sila emel ke : kakcikseroja@gmail.com