Kawan-kawan kakcik

Selasa, 18 Mei 2010

Bila papan kekunci 'sakit'

*
*
*
*
*
*
*

banyak yang tergendala... :(



32 ulasan:

  1. papan kekunci sakit, kak cik taip kat perkataan tu camna?

    BalasPadam
  2. Vic.. yang sakit tu papan kekunci kat rumah. Tak tahu apa masalahnya. Mungkin berkaitan dengan CPU. Sebab, 3 papan kekunci yang dicuba, semuanya tak boleh digunakan. kalau tak 'mati', dia 'terjegil' (tiga lampu kecil di bahagian atas sebelah kanan tu) saja.. :(

    BalasPadam
  3. mouse rosak pun ada kemungkinan...dah tentu CPU pening heee..

    BalasPadam
  4. nak kena bawak pi klinik laaaa tu... hahahaaa sabo aje laaa kakcik..!!!

    BalasPadam
  5. Zeq.. tetikus tu ok je.. mungkin betul CPU yang 'sakit perut' :(

    BalasPadam
  6. iCe.. kalau ikutkan tak sabo, memang kakcik dah hempuk je Papan kekunci tu .. :)

    BalasPadam
  7. rasanya cpu yg rosak.. selalunya papan kekunci ni sangat kebal..

    BalasPadam
  8. Kata orang kalau komputer rosak (esp;CPU) itu tandanya minta diganti baru.

    BalasPadam
  9. Salam Alimaz.. sakit juga kakcik ni.. dah le sakit belakang ni belum pulih sepenuhnya, tambah pula dengan sakit hati kat komputer! :)

    BalasPadam
  10. Salam Uda.. rasanya memang CPU yang 'mengong' tu.. nak kena hantar ke klinik .. :)

    BalasPadam
  11. Salam Kak Wan.. nak ganti baru tu boleh, tapi sayang dengan segala maknika yang ada dalam perut yang lama tu.. :)

    BalasPadam
  12. @cu... kena mintak ubat kat doremi kot! :)

    BalasPadam
  13. kalau pinjam orang punya sekejap dah cuba tengok. kalau tak boleh juga maknanya bukan papan tu yang rosak, ada tempat lain yang rosak. buat sementara waktu ini, kalau ada idea tu, tulis dulu atas kertas !

    BalasPadam
  14. Salam Kanda AL..

    dah habis exam?? harap semuanya ok.. Memang rasanya papan tu tak bermasalah. Semalam suami dah beli yang baru, tapi tak boleh juga digunakan... :(

    BalasPadam
  15. Maiyah..

    Bila tak boleh guna pc kat rumah, memang rasa ada yang tak kena.. :(

    Nak guna laptop anak, takut mengganggu kerja mereka pulak .

    BalasPadam
  16. Salam Niza..

    nanti jap.. nak gi korek tabung buluh..hehehe.. :)

    BalasPadam
  17. Salam my dear sis..:):)

    Banyak2 bersabar ekkk...tenang2kan diri....

    Mungkin nak suruh akak rest jari2 yang asyik duk menekan 'papan' tu..:):):)

    BalasPadam
  18. tuannya pun sakit juga .... bila papan tu sakit

    BalasPadam
  19. cuba akak try... start ~ all programs ~ accessories ~ system tools ~ system restore ~ "restore my computer to an erlier time"... (semuanya pakai mouse je, klik-klik...) cuba dulu, bukan saya gerenti...!!!

    BalasPadam
  20. Salam! kokcik,
    Ni gamaknye tentu bangcik install games on line sampei dah 3 keyboard terpleot, apa ke heinya? Ate bebudak skrg ni, ketagih bebenor main game sampei nak nyuruh makan pun payah! Baca buku jgn cerite le buat menohen je kalor di sughuh.

    BalasPadam
  21. pilihan lain:
    > control panel
    > system
    > hardware
    > device manager
    > keyboard - klik tanda: +
    > double klik nama keyboard
    > driver
    > update driver
    > "No, not this time" > next
    > "install from a list..." > next
    > "Don't search..." > next
    > klik nama keyboard > next
    > "confirm device install" > yes
    ................

    selamat mencuba..!!!

    BalasPadam
  22. Salam Tinie..

    kalau sehari tak menekan.. macam ada saja yang tak kena.. :)

    BalasPadam
  23. Abu Muaz.. tuannya cuma sakit hati! :)

    BalasPadam
  24. Salam budi rijali..

    terima kasih kerana beri panduan. Nanti kakcik cuba try test tengok.. mudah2an boleh berfungsi semula. :)

    BalasPadam
  25. Salam Yop..

    memang deme main game, tapi nampaknye tak ada pulak install kat pc tu. Ni sudahnye buleh jadi kelaei dengan anak2.. kighe deme je nak ngadap ... ih ih ih...

    BalasPadam
  26. budi rijali

    kakcik dah cuba kedua2 cara, tak boleh juga. :(

    lampu kecil 3 biji tu sama ada menyala tak berkelip atau terpadam terus..

    Cara kedua tu, tak keluar pun perkataan keyboard selepas device.. :(

    BalasPadam
  27. "...tak keluar pun perkataan keyboard selepas device.."
    ini dah jadi teknikal, maknanya keyboard tidak dikenali oleh system (keyboard tidak rosak). error dikenalpasti bermula di "port" di mana keyboard disambungkan...
    selebihnya tak dapat saya menolong Kak, saya berada jauh... apapun kak cuba dapatkan seseorang untuk membantu... semoga berjaya, wassalam.

    BalasPadam
  28. Salam Budi.. terima kasih. Kakcik pun merasakan masalah ini bermula di port. Tak tahulah, nak kata sebab longgar, rasanya tak.. :(

    BalasPadam

Catatlah apa sahaja asalkan tidak menyinggung sesiapa.

Komen-komen yang tiada kena mengena atau sengaja dilontarkan untuk menyindir, akan kakcik buang. DIMAKLUMKAN JUGA, ADALAH HAK TUAN PUNYA BLOG INI SEPENUHNYA UNTUK MEMBUANG MANA-MANA KOMEN YANG DIRASAKAN TIDAK PERLU ADA ATAU DIBERI RUANG BERLEGAR DI SINI.