...ini namanya catatan minta PELEMPANG. Apa nak buat, puan tanah kedaung ketandusan ILHAM...
Bahan-bahan :
Bahan tumis : bawang putih bawang merah halia cili api |
sebiji tomato sebiji bawang besar |
semangkuk air perahan asam jawa |
tenggiri yang telah digoreng |
Cara-cara memasak :
panaskan minyak masak |
bila minyak panas, masukkan bahan tumis kacau hingga layu |
Alamak! tertonggeng pulak! masukkan air asam jawa tambah sedikit air untuk mendapatkan kuah |
masukkan ikan dan gaul sesuaikan rasanya (tambah garam gula secukup rasa) oh...masakan makcik tak guna serbuk perasa, ya... |
akhir sekali, masukkan tomato dan bawang besar kacau sehingga agak layu keduanya... Siap untuk dihidang dan dimakan. |
makan nasi panas2 tu..rasa bertambah tu bonda
BalasPadamAduh kak cik..
BalasPadamSodap untuk berbuka puasa saya ni..
Lama tak buat ikan air asam ni :)
Lauk simple cenggini pon dah berselera mak.
BalasPadamKakcik, lauk mahal tu..memang la sedap :)
BalasPadamYumssd kakcik. Sedap ni saya suka.
BalasPadamMasak asam ni salah satu favourite makchaq... nampak sedapnya...
BalasPadamMesti sedap ni....jarang buatlah KC masak cenggini....nanti nak buatlah....mcm senang aje tu. Eh apa yg nak dilempangkan..... OK ar tu
BalasPadamDulu arwah mak acu selalu buat. Sedap makan dengan nasi panas2
BalasPadamSaya pon tengah dok siap nak pi cari makanan!
BalasPadamkegemaran saya .... selalu sy masak ..saya suka byk bawang dah rasa masam dan pedas .... sedap nye
BalasPadamAs-salam kak cik,
BalasPadamAntara lauk feveret saya ni.. Malam tadi baru masak lauk ni.. guna bahan yang sebiji macam kak cik he..he.. tapi saya guna ikan tongkol..
Nampak memang bubuh banyak halia ke kak.. tak pernah masak macam ni. Patut cuba ni..
BalasPadamassalamualaikum kakcik
BalasPadamkaknoor pun suka masak asam tenggiri goreng ni
sedappp nya disini susah nya nak cari ikan kakcik
sabo je lah