Sebenarnya, aku tak pernah pun buat dagimg masak sambal. Tapi bila En. Sepet sudah mengeluarkan kata-kata : 'asyik kari daging, rendang daging je... cubalah buat sambal daging pulak', maka ibunya yang 'baik' ini cubalah memenuhi permintaannya.
Sambil 'menjeling-jeling' resepi di internet, akhirnya aku buat sambal daging dengan resepi 'ikutsukahatiaku'. Biasalah, aku ini kalau memasak mana tahu hendak mengikut sukatan. Hentam keromo sahaja ikut bahan yang ada. Jadinya, beginilah resepiku (anggaran sahaja - sebab aku tak pernah timbang, sukat atau kira bahan yang aku guna) :
1kg daging (aku campur dengan hati dan limpa yang ada) - direbus hingga empuk. Sejukkan dan dihiris nipis.
(Simpan air rebusan daging untuk proses memasak seterusnya)
Bahan tumis :
15 - 20 tangkai cili kering (hendak pedas tambah cili)
10 biji bawang merah
Halia anggaran satu setengah inci
2 batang serai
(semua bahan ini dikisar halus)
Setengah cawan air asam jawa
Garam dan Gula secukup rasa
Cara :
Panaskan setengah cawan minyak masak dalam kuali.
Tumiskan bahan kisar hingga pecah minyak
Masukkan air asam jawa
Masukkan secawan air rebusan daging
Masukkan daging - kacau hingga sebati dan kecilkan api dapur
Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa
Bila sudah sebati dan agak kering, masukkan sebiji bawang besar yang sudah dipotong bulat.
Kacau hingga bawang layu.
DAH SIAP.
Sedap ke? Ikutlah pada kata tekak...
sedapnya nak cuba la
BalasPadamkak...kalau sambal ni masak sampai kering gitu, lagi sedap kot :)
BalasPadamKakcik..tiba2 je teringin nak makan sambal daging macam tu..sedapnya :)
BalasPadamdaging qurban masih ada.Bolehlah nak cuba cara kakcik masak pula.Raya hari tu saya cuba resepi anak Hjh Nuraini.
BalasPadamMestilah sedap kakcik ni. Apa lagi daging fresh.
BalasPadamAdik makan mesti senyum sebab permintaan dah tertunai:)
hai la makkk sedap nyer..nangsi laaa terliur!
BalasPadammsti sedap nih.... kalu dana pun suke bt resepi ikut naluri kita heheheh
BalasPadamsalam singgah sini sis...sedapnya sambal daging ni...teringin juga nak cuba sebab selalu menu daging rendang,kicap,blackpaper dan kari jak...hihi
BalasPadamHaruslah sedap kak..air tangan ibu..paling sedap..
BalasPadamDaging korban masih ada lagi.. boleh cuba resepi kakcik ikutsukaaku ni.. ;)
BalasPadam