Kawan-kawan kakcik

Khamis, 26 Mac 2015

Restoran Subway sudah mula kenakan GST?...

...atau aku yang tak faham catatan pada resit itu?



En. Abu Bakar Omar, tolong jelaskan kepada saya sebab penjelasan Encik kepada En. Sofi Jikan itu masih belum saya fahami...

Gambar dari blog JR's

29 ulasan:

  1. Memang dah ada beberapa kedai n restoran dah start gst ni kakcik..belum lagi rasmi dorang dah mula...hmmm

    BalasPadam
  2. Kakcik,
    amboi tak sabaq nya depa nak cukai kita...1 April tak lama lagi pun.Naik tak sempat sempat,turun terhencot hencot...hehe.

    BalasPadam
  3. banyak kedai dah kene kan mak..tak takut makan duit haram kot..

    BalasPadam
  4. nak mencuba kot kakcik..
    tengok reaksi pelanggan. mungkin ada yang tak sedar....selamat! hihi

    BalasPadam
  5. Betul kakcik dah ramai yg terkena. Kami pun dah kena tapi tak boleh buat apa bayar juga

    ps: Kakcik nak ucapkan terima kasih. Kakak dah ikut kata kakcik tak upload gambar direct dari handphone nampak ok dah..

    BalasPadam
  6. Byak restoran yang dah start sebulan awal kakcik, konon2 nak bagi biasa dengan sistem....

    BalasPadam
  7. MMg dah ada yg mulakan kakcik...nak biasakan katanya...

    BalasPadam
  8. Yg peliknya, ada GST, ada sales tax juga. Bukan ke GST tu dah merangkumi semua?

    BalasPadam
  9. hmmm... kalau yg tak tulis charge GST pun barang memang dah naik sejak sebulan dua ni

    BalasPadam
  10. Abg Bob kan dahgi kursus...suruh la dia berlakon lak! haha

    BalasPadam
  11. nasib kat Brunei takde segala tu, tapi bila balik Malaysia hhmmm sabo je kakchik, kami kat Brunei ni pun kdg geram mendengar dan melihat media dok ckp macam2..

    BalasPadam
  12. sembarang saja yek... blm 1 april dh mule gst... pandai bebeno depa nih

    BalasPadam
  13. huurm mmg da mula kenakan la tu ? bleh kita saman dok cem ni sbb mulakan lebih awal ?

    BalasPadam
  14. Tu kira tempoh percubaan tu kakcik.. ;)

    BalasPadam
  15. Ikut cawangan kot Kak Cik. Semalam saya makan di Subway Greentown Ipoh masih takde caj GST. Mungkin cawangan Shah Alam start dulu. Hehe.. Tapi sebenarnya boleh report kat kastam ni. Kastam dah terang2 kata 1hb baru boleh semua syarikat kuat kuasakan GST, tapi dia start awal pulak. Huhu...

    BalasPadam
  16. semakin dekat dengan gst semakin banyak yang meletakkan harga yang tak munasabah...

    BalasPadam
  17. saya terkena di Lazada. Pastu call KPDNKK then diorang cakap boleh report kat website. sila berbuat demikian sebab kalau tiada laporan KPDNKK tak boleh buat apa2. Nama kita akan dirahsiakan.

    BalasPadam
  18. Biasa laa kakcik.. saya pun pernah terkena gak..tak nyabor dia orang nie..

    BalasPadam
  19. Tu bukan GST (Good and Services Tax), itu GST (Government Sales Tax)...yg implement 1 April ni Good & Services Tax - Cukai Barangan & Perkhidmatan, yang sekarang adalah Government Sales Tax - Cukai Jualan Kerajaan, Cukai Jualan Kerajaan dikenakan sebanyak 6% bagi perkhidmatan (cth : hotel, perkhidmatan profesional seperti perunding) manakala Cukai Barangan Makanan adalah sebanyak 5% dikenakan kepada barangan makanan/pengguna, barangan seperti kereta, perabot dan sebagainya dikenakan sebanyak 10%.

    Jadi, pada 1 April ni, semua tax 5%,10% dan 6% yang saya sebutkan tadi jadi GST - Good and Services Tax/Cukai Barangan & Perkhidmatan diselaraskan kepada 6%. Jadi ada barang akan naik harga ada barang turn harga.

    Harap dapat merungkaikan permasalahan yang timbul.

    BalasPadam
  20. Kalau naik laju aje, kalau turun payah bebenor...

    BalasPadam
  21. klu betul, maybe boleh buat aduan ke persatuan pengguna.

    BalasPadam
  22. Tanpa kita sedar GST sudah pun terlaksana..

    BalasPadam
  23. Di Texas sales tax yang dikenakan ialah 8.25% setiap belian melainkan tanpa sales tax ialah bahan makanan dari pasar.

    BalasPadam
  24. ye ye je sofi jikan tu..macam paham..padahal dia dipaksa untuk angguk..ekekkek

    BalasPadam
  25. Macam ye jer KC....mcm dah kenakan GST jer tu.... memanglah 0.75 sen jer tp mana aci dah start dulu kan KC...

    BalasPadam
  26. Okey saya faham dengan penerangan pengomen wanie ibrahim tu. Tapi saya sendiri kena di foodcourt Nu Sentral. Saya pi makan pertengahan bulan March kotnya, lepas tu masa beli air dah tertulis notis mengatakan mereka caj GST 6%. Belum lagi 1 April tapi dek kerana saya sibuk dengan anak yang berkeliaran ke sana sini, lupa nak bertegang urat!

    BalasPadam

Catatlah apa sahaja asalkan tidak menyinggung sesiapa.

Komen-komen yang tiada kena mengena atau sengaja dilontarkan untuk menyindir, akan kakcik buang. DIMAKLUMKAN JUGA, ADALAH HAK TUAN PUNYA BLOG INI SEPENUHNYA UNTUK MEMBUANG MANA-MANA KOMEN YANG DIRASAKAN TIDAK PERLU ADA ATAU DIBERI RUANG BERLEGAR DI SINI.