Kawan-kawan kakcik

Isnin, 21 Januari 2013

Hidangan di majlis perkahwinan rakan berbangsa China...

Hidangan ini sebenarnya khusus untuk tetamu beragama Islam.  Sebanyak dua buah meja disediakan untuk 'tetamu khas'...


Kari kepala ikan
Kari kambing 
Kari udang galah
Acar (sampai aku balik rasanya acar ini tidak 'bersentuh')
Nasi kuning
Keseluruhan hidangan - ada sotong goreng tepung dan ayam goreng
Memang besar udangnya
Besar kan?
Tempat majlis diadakan di Taman Bukit Maluri, Kepong
Antara tetamu
Tetamu berbangsa Cina rata-ratanya datang dengan pakaian yang
'cantik' sesuai dengan majlis yang mereka hadiri.  Aku je selamba
dengan pakaian harian yang anak aku panggil 'baju tidur'! (jadi,
jangan tanya mana gambar mak Budak Sepet, ya... hehehe)
Kawan-kawan suamiku
Termenung sambil memerhati gelagat orang

35 ulasan:

  1. Balasan
    1. Ya betul, Fara. Kalau tidak memang tak boleh nak makan la jawabnya...

      Padam
  2. Best nya lauk! Kalau saya..saya dah kaut kari udang galah tu cepat2..hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. udang aje ko kaut ye, fikirkan kalori yang dikaut jua heheheheheheheh kakcik, nampak sedap je semua lauk2 tu kan....tapi betul la, udang tu memang nampak best heheheheheh

      Padam
    2. Bagi kakcik udang tu taklah sedap sangat, tapi BS dengan ayahnya nampak suka sangat makan udang tu. :)

      Padam
  3. Yang ni siapa yg update? budak sepet ke maknya?...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe... Tentulah mak BS yang update. :)

      Padam
  4. Baik juga kawan hubby Kakcik sebab sediakan food untuk muslims. Walaupun ramai bangsa lain yang siapkan, tapi masih ada juga yang tak prihatin kadang2. Atau, maybe diorang lupa.

    BalasPadam
  5. kalau saya, saya amik kari kambing tu hehehe

    BalasPadam
  6. assalamualaikum kakcik.... baiknya ada makanan utk muslim juga yer tentu ramai kawan melayu... ni lah dia 1 Malaysia...;)

    BalasPadam
  7. Salam Kak Cik..tengok menu menu ni sedap nya.. Okaylah diorang jamu macam ni kan..

    BalasPadam
  8. kawan suami saya,org siam...masa kenduri kawen dia buat kt kampungnya...takde la kwn2 beragama islam yg pergi...utk kawan islam..dia buat kenduri sekali lg kat hotel

    BalasPadam
  9. mmm...banyaknya masakan ala india. especially acar tuh. huhuhu~

    BalasPadam
  10. udang tu kalau dekat kedai mamak, maunya diketuk sampai $6 seekor

    BalasPadam
  11. Awat acar tu tak bersentuh...? nampak tak sedap ke...??

    BalasPadam
  12. sumenyer berasaskan kari yek, tp nengok udang tu mmg lah beso2 bbetul

    BalasPadam
  13. Assalamualaikum kak cik..
    Kalau dapat makan ni, tambah 5 kali kot..hihihi
    Tetiba pula teringin nak makan nasi kandar..:)

    BalasPadam
  14. kalau diasingkan begini, baguslah, barulah terasa nak pergi kan..selalunya tak mentioned, kita pun tak beranilah..

    BalasPadam
  15. bagus kalau macam nie kan akak !
    sedapnyee tgk kari udang tuu ;)

    BalasPadam
  16. Terliur tengok udang galah itu...Nie baru 1 Malaysia...

    BalasPadam
  17. Alhamdulillah dia ada sediakan untuk tetamu beragama Islam masakan khas. Sedap tu..

    BalasPadam
  18. sedapnya lauk2 tu semua.....Alhamdulillah mrk peka dgn rakan2 yg brlainan agama....

    BalasPadam
  19. auk utk tetamu kahas itu semua jenis kari.
    tapi udang dia mmg meletop

    BalasPadam
  20. Untungnya ada pengalaman pegi wedding cina. Saya tak penah pegi.

    BalasPadam
  21. mak aih..semuanya berempah..hehhe

    BalasPadam
  22. cair airliur saya tengok kari udang galah tu...

    BalasPadam
  23. Jamuan makanan ala-Cina ini selalunya dihidangkan secara 'course by course', bermula dgn pelbagai seafood dan akhir sekali baru nasi/nasi goreng dihidangkan ketika perut dah tak boleh terima makanan lagi. Ini yg tak best nya bagi perut org Melayu spt JR yg suka makan nasi dulu..

    BalasPadam
  24. bagusnya tuan tanah bole sediakan hidangan utk kaum melayu ye..so xde alasan x bole pi kan..

    BalasPadam
  25. sedap tak makanan2 dia tu kakcik?? nampak macam menyelerakan je

    BalasPadam

Catatlah apa sahaja asalkan tidak menyinggung sesiapa.

Komen-komen yang tiada kena mengena atau sengaja dilontarkan untuk menyindir, akan kakcik buang. DIMAKLUMKAN JUGA, ADALAH HAK TUAN PUNYA BLOG INI SEPENUHNYA UNTUK MEMBUANG MANA-MANA KOMEN YANG DIRASAKAN TIDAK PERLU ADA ATAU DIBERI RUANG BERLEGAR DI SINI.