Kawan-kawan kakcik

Isnin, 14 Januari 2013

Di manakah mereka disaat mereka benar-benar diperlukan...

tak mungkin mereka sedang bersembunyi
cuma tak kelihatan di sebalik fail yang menimbun tinggi
banyaknya kerja yang hendak mereka tangani
belum termasuk anak-anak yang 'berhimpun' lagi

mereka memang terlalu sibuk
tambahan bila di media wajah dah mula masuk
tak lama lagi boleh dapat gelaran Datuk
bercakap pun kenalah ubah lenggok

di manakah mereka
yang memperjuangkan adat, bangsa dan agama
janganlah bertindak atas 'kepentingan' saja
yang benar-benar memerlukan tidak pula dibela

tak guna terjerit atau terpekik
sedangkan suara yang keluar bagaikan tercekik
lebih baik jadi cenggerik
buat bising supaya di subuh hari orang terbangkit!

31 ulasan:

  1. bagi meke ni kes profil rendah cer anak vvip,anak marhaen terima nasib macam lepat tu lah..

    BalasPadam
  2. mcm2 kes sekarang neh.. susah hati btul..

    BalasPadam
  3. Nak salahkan siapa dan apa? Sistem yg melecehkan para manusia. Mmmm...

    BalasPadam
  4. hakikat yg pahit.. kalau bukan "somebody", atau selagi tak merayu sampai keluar kat stesen tv.. lambat lagi la proses pencarian tu..

    BalasPadam
  5. Kadang2 tu cm kita org biasa2 jea cm tu la jadinya..Kena cari jalan sendiri la sekiranya nak mempercepatkan segala prosedur..

    BalasPadam
  6. kesian kan..saya memang tak suka birokrasi!

    BalasPadam
  7. Ya Allah kesiannya.. Moga pencarian si anak akan berhasil.. Susahnya kalau ada birokrasi nie..

    BalasPadam
  8. mmg xhabis2 dgn kerenah birokrasi.rakyat mmg didahulukan pun slama ni~

    BalasPadam
  9. Assalamualaikum Kak Cik

    kita kena hijrah ...untuk mencari perubahan

    BalasPadam
  10. kesiannya....susah juga klo cmni ala2 pilih bulu lak..

    BalasPadam
  11. gua no komen bab ni Kak Chik oii ,, gua sokong kata kta Tihara tadi ,, jika anak VVIP pasti dah jumpo budak ni ,,, tengok je ke Susilawati tu dulu , jika Susilawati tu rakyat biasa , alamat mati tak berkubur lah beliau !!!! sendiri mau ingat laa !!!

    BalasPadam
  12. Kalu terdedah camni pandai pula depa jawab, ini kes terpencil!

    *Kakcik boleh jadi penyajak hebat!

    BalasPadam
  13. konon2nya kena ikut prosedur.. inilah jadinya..

    BalasPadam
  14. x tau nak komen apa2 dah kakcik klau bab2 kerenah mcm ni

    BalasPadam
  15. pandainya kakcok menyajak caya lah!! tapi mmg kesian lah baca status kakcik ni semoga ada keadilan terhadap mereka ni kan

    BalasPadam
  16. dah macam "bangau oo bangau" pulak depa buat si ibu ni..
    kasihan

    BalasPadam
  17. aduhai kakCik pantun yang Nisah benar2 insaf..
    ayat yang lembut, cara yang halus..
    makna yang mendalam... (^_^)

    BalasPadam
  18. kasihan nye. kecil-kecil dah kena macam-macam. Semoga Allah mudahkan usaha meraka untuk mencari adik ni.

    BalasPadam
  19. kesian kan...takut budak tu dah x kenal sapa ibu dia..

    BalasPadam
  20. Sedih mengenangkan nasib anak tu..

    BalasPadam
  21. tak terbayang kalau anak sendiri camna kan, rasanya tak susah sgt nak cari kalau semua pihak bekerjasama, sebab mestilah budak ni g sekolah kan... dari situ boleh trace dia diamana

    BalasPadam
  22. Sedihnya bila dipisahkan dengan ibu kandung.

    BalasPadam
  23. Kakciknurseroja ni pandai betul berbahasa..sesekali pedas mcm cili...good2!

    BalasPadam
  24. pandai akak bsajak...indah2 bahasa yg dgunakan tu..sedihnye bile tgk keadaan yg begini..

    BalasPadam
  25. memang kena sound direct je dorang tu semua sebenarnya.. jangan disimpan lagi.. makin disimpan, makin naik berlemak dorang semua tu

    BalasPadam

Catatlah apa sahaja asalkan tidak menyinggung sesiapa.

Komen-komen yang tiada kena mengena atau sengaja dilontarkan untuk menyindir, akan kakcik buang. DIMAKLUMKAN JUGA, ADALAH HAK TUAN PUNYA BLOG INI SEPENUHNYA UNTUK MEMBUANG MANA-MANA KOMEN YANG DIRASAKAN TIDAK PERLU ADA ATAU DIBERI RUANG BERLEGAR DI SINI.