Kawan-kawan kakcik

Khamis, 31 Mei 2012

Baru kakcik perasan...

Pesawat Firefly ni rendah saja... macam boleh dilompat untuk menaikinya.
(gambar di rakam menggunakan C3 di Lapangan Terbang Sultan Ismail,
Kota Bharu, Kelantan).  Kakcik belum ada pengalaman terbang dengan 

Firefly tapi pernah terbang bersama MasWing ke Mulu, Sarawak.

Pramugara AirAsia ini nampak santai dalam seragam mereka.  Kakcik
tak pasti sama ada ini seragam baru atau hanya dipakai pada hari-hari 

tertentu seperti hari minggu. Tapi kakcik suka bila pramugarinya pun 
memakai jeans dan kemeja (kakcik tak berkesempatan merakam gambarnya)
  berbanding seragam merah yang memperagakan kaki itu. Gambar ini juga
dirakam melalui C3 -maklumlah rakam secara curi-curi!

37 ulasan:

  1. kak cik..sy biasa naik firefly balik ganu..tapi dia pakai seragam oren+putih..tak penah lak tgk pakai jeans camni..

    tapi tataula kot2 seragam baru..ehheh

    mmg kelakar masa 1st time naik pada tahun 2009...kecik giler kapal dia..amek lajak skit je terus naik...kikikik rasa cam naik bas pon ado kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rose... gambo yang bawah tu dalam pesawat AA bukan FF. :)

      Samalah macam kakcik naik Maswing, dia terbang rendah... kecut perut kakcik! :)

      Padam
  2. tak seksi pramugari tu... - tak laku la plak AA...
    hak hak hak

    BalasPadam
  3. sy tak pernah lg naik kapal terbang ada pramugara n pramugari.....hehehe ...naik pasawat ringan dengan broframeston je aritu..tp tkde pramugari /pramugara just ada pilot je.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kakcik pula belum pernah naik kapal terbang yang tiada pramugara/pramugari. Eh... jangan tak ada pilot dahle... hehehe...

      Padam
  4. saya pun x pernah naik firefly..kalau airasia selalu lah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin satu hari nanti kakcik nak cuba juga merasa pengalaman naik FF. :)

      Padam
  5. Assalamualaikum Kak Cik

    belum pernah naik FF
    biasa tenguk FF drp dlm AA

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wa'alaikummussalam Atuk...

      kakcik pun tak pernah naik. sellau naik AA dan sesekali naik MAS je. Maswing pun adalah 2 kali kakcik naik. :)

      Padam
  6. saya tak pernah lagi naik FireFlyz dan dah lama tak naik AirAsia. Nasib baik Kakcik cerita tentang uniform baru mereka kalau tidak jgn harap la Ella nak tau. Hehe.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kakcik pun tak pasti sebenarnya, Ella. Uniform baru atau dipakai kerana ada 'acara' tertentu. :)

      Padam
  7. Kakzana kalau boleh semua kapal xnak naik.....huhu....seriau bila kt atas tu.
    Bagus la kalau ada uniform baru yg berseluar. Sakit mata nengok yg merah tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu Zana. Kita pulak yang sakit mata dan hati melihat uniform yang menampakkan betis dan paha tu. Sebenarnya kakcik ada juga komen tentang uniform mereka beberapa kali dalam borang survey online yang dihantar AA.

      Padam
  8. eh eh..rendahnya firefly..berapa orang boleh naik tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kakcik rasa penumpangnya tak sampai 30 orang pun. Lebihkurang macam bas je. :)

      Padam
  9. kakcik bgtau baru sy perasan jugak rupanya kapal nih rendah..
    setuju gak dgn kakcik ttg pakaian depa tu.kadang kita yg tengok ni jd gayat ;P hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kakcik pun perasan bila tengok balik gambar yang kakcik rakam tu. :)

      Padam
  10. ohyeke? tentunya pramugara/i boleh bekerja santai dan rilek2 kan, kalau tak mesti dorang tensen dahla hari minggu kena kerja, terikat pulak dgn etika pakaian, sekali-sekala apa salahnya bagi kelonggaran.

    BalasPadam
  11. Tak penah naik Firefly..

    Tp kalau semua pramugara/pramugari berpakaian santai mesti nampak lagi mesra kan kakcik ;)

    BalasPadam
  12. saya memang tak pernah lagi naik firefly, boleh cuba kemudian..

    BalasPadam
  13. Ros salu balik kg kelate dgn flight firefly.. Best sbb dpt mkn walau muffin je..hihihi

    BalasPadam
  14. saya tak pernah naik fire fly ... tapi sesekali kena try gak ...

    BalasPadam
  15. tapi rasanya macam tiket FF mahal sket.. kan mak?

    masa gi medan aritu pun nampak pramugara/i pakai jeans
    sedap sket mata memandang, walaupun jeansnya masih lagi ketat ;)

    BalasPadam
  16. Assalamualaikum kakcik.

    Seragam baru ni nampak lebih tangkas bila mereka berserk kan?

    BalasPadam
  17. wakakaka...kakcik ambik gambar vontot steward! :P

    BalasPadam
  18. napa tak pki kain pnjg kan anak2 kapal kita? bagi yg perempuan le..tak salah rasanya pki kain panjang tak gnggu pergerakan pun..still boleh melangkah..

    yg lelaki molek pulak bseluar panjang

    BalasPadam
  19. Mmg santai la kakcik. Pki jeans je? Wah, selesa la klu mcm tu. Huhuhuhu...

    BalasPadam
  20. X pernah naik fire fly lg,rasanya baju tu memamg uniform diorg tp seluar jeans x tahu sbb sblm nie naik air asia xde pun steward pki jeans...

    BalasPadam
  21. x pernah lg naik peyerply ni... nanti2 la....

    BalasPadam
  22. Fireflyz guna pesawat fokker, tak seperti AA. Kalau pegi Langkawi, memang tak mau naik feri...meloya..so, pilih Fireflyz untuk terbang ke Langkawi. So far, selesa dengan FF berbanding AA, cuma tambangnya tak murah mana..kena grab masa offer, baru berbaloi.

    BalasPadam
  23. ye la ..
    kalau pakai dress yang nampak kaki tu
    memang nampak tak menarik la..nampak biasa2 je,..kan bagus kalau nampak luar biasa..kan???

    BalasPadam
  24. saya pun x pernah naik fire fly akk

    tapi pakaian pramugara AA tuu ada masa2 dia pakai macam tu akk , tema santai setiap hari ape erkk .. x ingat dah saya , ada hari mereka kena pakai santai macam tu ;)

    BalasPadam
  25. Kakcik, So far berdasarkan pengalaman sendiri menaiki pesawat Fireflyz sangat ok dan selesa.. Dah 2 kali, masa tu naik untuk penerbangan ke KL-Pulau Pinang dan KL-JB.. Nur takde pengalaman menaiki pesawat AirAsia..

    BalasPadam
  26. INFO:

    1. AA - jeans untuk weekend & merah bagi weekdays manakala tehran berselendang serta seluar panjang for ladies even kufar

    2. FF - guna ATR bukan fokker. 70 orang macam MH3 & J8

    BalasPadam
  27. INFO:

    3. MASWING @ MH3 - ada 2 jenis. 1 atr & 1 twinotter (20 orang tanpa aircond & pramugari)

    4. Berjaya air @ J8 - 2 gak tapi 70 orang & 50

    BalasPadam

Catatlah apa sahaja asalkan tidak menyinggung sesiapa.

Komen-komen yang tiada kena mengena atau sengaja dilontarkan untuk menyindir, akan kakcik buang. DIMAKLUMKAN JUGA, ADALAH HAK TUAN PUNYA BLOG INI SEPENUHNYA UNTUK MEMBUANG MANA-MANA KOMEN YANG DIRASAKAN TIDAK PERLU ADA ATAU DIBERI RUANG BERLEGAR DI SINI.