Kawan-kawan kakcik

Rabu, 28 September 2011

Karamel lagi ...

Jangan ada yang kena kencing manis, sudah!

Ikutkan malas nak letak sepatah kata, tapi kena taip juga.  Kalau tak beritahu, orang tak akan tahu.  Aku masih sedih ni, komen-komenku di blog rakan-rakan pada pagi ini pun, habis kena telan! Sedih.


36 ulasan:

  1. WBH...

    nanti datnglah ke rumah kakcik, InsyaAllah kakcik buatkan. :)

    BalasPadam
  2. kena telan cemana tu kakchik.??
    masuk spam ke???
    atau hilang terus..??

    BalasPadam
  3. meh kita telan dulu keremal tu kak..hehehe!!

    BalasPadam
  4. Salam kak Cik...

    Petang ni juga Nida masak puding karamel (terliur tengok gambar entri Kak Cik ni ler...hehe)

    BalasPadam
  5. saya peminat tegar karamel..baisa 1 slice dijual rm2.50

    BalasPadam
  6. Diana...

    bila kakcik taip komen, nampak komen tu macam ada (untuk kotak komen 'pop-up'), tapi bila disemak semula, komen itu dah hilang (kemungkinan besar masuk ke kotak SPAM). :(

    BalasPadam
  7. kaklong...

    ha... jangan lupa datang ke pertemuan bulan depan, boleh telan karamel. :)

    BalasPadam
  8. W/salam Nida...

    komen kakcik kat blog Nida pun nampaknya dah kena telan juga.

    Karamel tu paling senang untuk disediakan, ya tak? :)

    BalasPadam
  9. Aju...

    kalau buat sendiri, modalnya tak banyak mana. Makan pun puas. :)

    BalasPadam
  10. Kakcik dah jangkit ke blog kakak juga tau. Ada beberpa blog yg kakak dah komen blogspot suruh akak tukar password; kakak tak buat, dan itulah komen tak dapat appeared...

    BalasPadam
  11. Kakzakie...

    blogspot tengah demam sebab raya dah habis kot! :(

    BalasPadam
  12. dalam duk sedeh sempat lagi mengcaramel puding . makan sejuk -sejuk sedap ni. dah jangan sedih pegi makan puding caramel tu.

    BalasPadam
  13. diorang activekan comment moderation kot...nanti dh approve kluo lah

    psst kak yana ada wat giveawy..kalau sudi jointlah ye...

    BalasPadam
  14. Cik Ina...

    puding tu dah habis licin tak lama lepas ianya disiapkan. :)

    BalasPadam
  15. Maya...

    tak semua pemilik blog buat comment moderation tu... entah la! :(

    Nantti kakcik tengok GA Maya tu, ya.

    BalasPadam
  16. yang ni iols tak makan...
    sebab penah beli - bau telur amat kuat
    dan hilang selera nak makan
    lepas tu - cam phobia nak beli dah...

    BalasPadam
  17. sedapnya kakcik... tapi saya tak pernah lulus buat karamel..

    BalasPadam
  18. milo...

    yang kakcik buat ni tak adalah berbau telur, rasa pun ok je (kat tekak kakcik la...hehehe...) :)

    BalasPadam
  19. AzMask...

    kakcik guna resepi Nani Rostam (Model 80an tu), ok la walaupun sebelum Ramdhan dulu kakcik tak pernah buat. Sekarang dah 10 kali kot kakcik buat. :)

    BalasPadam
  20. Kakcik, pagi ni ella teringat kat puding karamel, tetiba ternmpk kat blog kakcik ni. Cukuplah .. walau sekadar menjamu mata.

    Psl komen tu, dnt worry, udah dikeluarkan dari tempat penelanan. Hihi

    BalasPadam
  21. Ella...

    jamu mata tak kenyang, kalau kakcik lagi lapo jadinya. :)

    BalasPadam
  22. sedap nya puding karamel...bleh tgk je la...

    BalasPadam
  23. Assalamualaikum kakcik,

    Apa dah jadi kena telan.

    Kramel ni kesungguhan anak-anak saya juga. Sekarang anak perempuan yang kecik tu dah pantai masak sendiri, jadi mamanya ni tinggal makan jer, untung juga menurunkan ilmu ni.

    BalasPadam
  24. Wa'alaikummussalam Kak Ani...

    Tak tahulah kenapa, sampai rasanya malas nak tinggal komen!

    Saya rasa tak lama lagi, Bnagcik pun dah boleh buat karamel ni. Bolehlah saya jadi tukang makan pulak. :)

    BalasPadam
  25. so far pagi tadi komen kakcik ada dlm entri saya

    BalasPadam
  26. Dr Faiz...

    kat blog Dr ok, masalah kat blog yang guna kotak komen pop-up! :(

    BalasPadam
  27. ni kuih feveret husband saya.. saya pernah try buat tapi tak jadi... heee, nanti nak belajar ngan kakcik ler...

    BalasPadam
  28. Anaa...

    kakcik pun sebelum ni tak pernah buat. Bila buat menjadi, seronok pulak tambah2 bila anak2 dan suami suka makan. :)

    BalasPadam
  29. Shida...

    senang je.

    Hanguskan dua sudu makan gula dalam loyang (jangan sampai pahit pulak). Ketepikan.

    Panaskan kukusan.

    Pukul 7 biji telur gred A. Kemudian masukkan satu tin susu pekat dan satu tin (guna tin susu tadi) air juga satu camca kecil esen vanila (kakcik suka guna esen pandan). Pukul sampai sebati (bukan kembang). Lepas tu, tuangkan dalam loyang yang ada gula hangus tadi. Kukus antara 20 - 30 minit.

    Sejukkan sebelum dimakan. :)

    BalasPadam
  30. resepi dah bagi tapi ntah bila akan saya buat.. ;)

    BalasPadam
  31. Aizamia...

    kena tunggu seru tu! :)

    BalasPadam

Catatlah apa sahaja asalkan tidak menyinggung sesiapa.

Komen-komen yang tiada kena mengena atau sengaja dilontarkan untuk menyindir, akan kakcik buang. DIMAKLUMKAN JUGA, ADALAH HAK TUAN PUNYA BLOG INI SEPENUHNYA UNTUK MEMBUANG MANA-MANA KOMEN YANG DIRASAKAN TIDAK PERLU ADA ATAU DIBERI RUANG BERLEGAR DI SINI.

Ada pertanyaan dan segan nak letak komen? Sila emel ke : kakcikseroja@gmail.com