Kawan-kawan kakcik

Jumaat, 21 Mei 2010

Bagaimana rasanya...

dengan sopan dan 'berbahasa' anda menyapa seseorang..

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
tiba-tiba dijawab...

'opsss... saya bukan Puan, saya Datin....'

apakah muka anda akan jadi begini

v
v
v
v
v
v
v
v


25 ulasan:

  1. kakcik jawablah ..

    "minta maaflah puan datin"

    BalasPadam
  2. dan atas permintaan kakcik, saya dah pos satu pantun baru.

    jawab jangan tak jawab !

    BalasPadam
  3. Salam Kanda AL..

    hehehe.. bagus juga jawapan tu. :)

    BalasPadam
  4. hehe.. muka mungkin jd camtu tp hati berkata eeeuuuuuuu ngeeee

    BalasPadam
  5. Maiyah.. hehehe.. entah2 dalam hati siap buat 'ubi getuk' lagi! :)

    BalasPadam
  6. mmm..tak pernah la experience lagi bende2 gini..tapi mungkin fa akan :-

    **buat buat terperanjat dan pura2 jawab telefon sambil berkata...

    Hello...
    Ya, ya, Tan Sri..ya, of course I ingat..
    I tengah tunggu hubby I ambik ni. Okay, okay, kita breakfast kat Maldives ye! You taulah, hubby I, Tan Sri Atip tu, mana nak breakfast kat kat sini.....**

    pastu kan, Fa pun teruih kihkihkihkih sorang2. hehe

    BalasPadam
  7. Faaaa...

    kakcik baca komen Fa sambil bergegar badan akibat tergelak (nasib baik kerusi meja tak ikut bergegar). hahaha...

    BalasPadam
  8. merah semua luar dalam telinga..

    BalasPadam
  9. Salam my dear sis..:):)
    kreatif laaa si Faaa tuu..hehehehehe..

    Memang terkedu dibuatnya kan..pe2 sabor jeklah!aduhaii..

    BalasPadam
  10. saya pernah alami situasi macam tu masa pergi open house hari raya 2007 kat umah mak sedara... alkisahnya kita ni pon tegur laaa sorang makcik ni pasal hp dia terjatuh atas rumput kat meja makan tapi dia bley plak jawab "saya puan sri khatijah bukan makcik2"... saya pon jawab " oooo ye ke?" & sepupu saya yang kat sebelah trus cakap kat saya " dato, mak saya nak jumpa dato ".... saya pon blah sambil sekeh sepupu saya pasal bila masa plak saya dapat title dato tu? hahahaaaa

    BalasPadam
  11. Zeq.. merah memang merah, tapi.. dalam hati tak banyak sikit.. mesti mengutuk juga! :)

    BalasPadam
  12. Tinie ..

    setiap kali kakcik baca balik komen Fa... mesti kakcik gelak. Tapi, sebenarnya, kakcik tak terkena pun.. cuma, tiba2 tadi ilham tu datang nak menaip tentang 'saya datin' :)

    BalasPadam
  13. iCe.. sepatutnya iCe berterima kasih kepada sepupu iCe tu. Dengan selambanya dia menyelamatkan keadaan. :) (gelak lagi kakcik dibuatnya..)

    BalasPadam
  14. hahahaaa kakcik kalo nak tau title dato tu melekat sampai sekarang among my cousins bila pergi open house my auntie tu sampaikan my auntie pon tanya bila plak saya dapat title dato tu... normally dia laaa yang akan tau awal2 hal macam tu kalo ada family members dapat apa2 anugerah.

    BalasPadam
  15. Dato' iCe..

    title hanya gelaran kan? kat sana nanti tak ada maknanya.. :) Tapi... iyalah.. title itulah yang membuatkan oarng merasa 'sesuatu'..

    BalasPadam
  16. salam kakcik

    hehe ada ke org mcmni?
    tak bawak mati pun title tu ..kan kakcik..

    BalasPadam
  17. Salam Datin El..

    dalam dunia ni tak ada yang mustahil. Macam cerita iCe kat atas tu. 'Saya Puan Sri..' hehehe. Tapi, kakcik pernah tengok ada satu Datin yang membahasakan dirinya sebagai Datin (macam juga Doktor tu..) bila bercakap. Contohnya, bagi Datin.. Datin rasalah... (alamak! janggalnya..). Puan Sri Fatimah Anne yang kakcik kenal, selesa membahasakan dirinya sebagai Kak Anne sahaja.. :)

    BalasPadam
  18. Salam kakcikseroja,

    Manusia dan kerenahnya, saya sangat biasa dengan situasi begitu. Tetapi saya mampu menangani kesalahjawapan begitu....

    BalasPadam
  19. memang title tu tak bwk kemana pon kakcik, kadang2 menjadi beban ada laaaa... erkkkkk kakcik jangan laa panggil saya dato iCe... panggil je dato seri iCe... wakakakakaaaa gelak gulen2 jap..!!!

    BalasPadam
  20. Hj. Zed..

    manusia ni berbagai karenahnya.. kdg2 sampai tak tertangani.. :)

    BalasPadam
  21. Dato' Seri iCe.. jom kita gulen2 sama2..wakakaka.. :)

    BalasPadam
  22. @Cu.. apa yang nak diminta maafkan.. bukan ada tertulis kat dahi perkataan Datin tu pun, kan? :)

    BalasPadam
  23. ops ya ke ?
    tak nampak nametag pon..

    hehe..

    BalasPadam

Catatlah apa sahaja asalkan tidak menyinggung sesiapa.

Komen-komen yang tiada kena mengena atau sengaja dilontarkan untuk menyindir, akan kakcik buang. DIMAKLUMKAN JUGA, ADALAH HAK TUAN PUNYA BLOG INI SEPENUHNYA UNTUK MEMBUANG MANA-MANA KOMEN YANG DIRASAKAN TIDAK PERLU ADA ATAU DIBERI RUANG BERLEGAR DI SINI.

Ada pertanyaan dan segan nak letak komen? Sila emel ke : kakcikseroja@gmail.com