Kawan-kawan kakcik

Jumaat, 5 Ogos 2016

Anda dah terima bil eletrik bulan Julai tak?...

...biasanya di kawasan permahanku ini, 18 atau 19hb setiap bulan bil dah tiba, tapi sehingga ke tarikh ini tak nampak bayang pu pembaca meter TNB datang, apatah lagi bilnya...

...cuba semak di sini dengan memasukkan  nomnor akaun, tapi memang tiada bil terbaru.
Bil terakhir pada bulan Jun 2016.

Cuba mendaftar myTNB melalui telefon bimbit, asyiklah keluar 'email telah ada dalam sistem' walaupun belum pernah mendaftar sebelum ini... :(

Bertanya di facebook, rata-rata kawan-kawan yang berada di negeri yang berlainan pun berkata mereka belum menerima bil semasa.  Apa dah jadi?  Jawapan Daddy ZZZ ini kelakar juga, kan?

...atau sebenarnya Kerajaan Malaysia bermurah hati bagi bekalan eletrik percuma?

18 ulasan:

  1. sy bil bulan Mei x kunjung tiba, tp sy buat jugak byrn..mujur bil bulan 6 ada, tgk2 byrn sy buat tu hampir2 tepat ada lebihan singgit lebih..hehe..bulan ni, xtahu lah ada ke x bilnya.tp sbb dh tahu kitaran bil sy berapa sebulan so kalo xde bil pn, sy byr anggaran jelah hehe..drp jadi tunggakan susah gak

    BalasPadam
  2. kak... satgi datang bil melambung naik... pengsan nal bayar hahaaa

    BalasPadam
  3. kakcik... tak pyh nk mimpi indah di siang hari... paling2 dtg nya lambat bil nya berlambak2... huhuhu

    BalasPadam
  4. hahahaha...mmg takde maknanya kerajaan malaysia nak bagi percuma...
    caption mak ni mmg win la...hahaha...

    BalasPadam
  5. Dah dapat dan dah bayar pun! Kitaran kedatangannya masih serupa!

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum,
    Belum terima jugak, biasanya 18hb dah ada dlm peti surat.
    Lambat kang baaaaaanyakkkk pulak kena bayorr huhuhuhu

    BalasPadam
  7. samala.. hari2 bila mak balik keje duk tanya bil elektriknye mana? aik tak pernah perasan pula.. cuti raya kot... haha.. nak bayo cmner dah bil x sampai..

    BalasPadam
  8. Betul...suami PC pun risau..hari2 pergi intai peti surat kak...

    BalasPadam
  9. dah dapat dah rasanya kak cik sebab suami dah bayar bil semua :)

    BalasPadam
  10. Saya dok Sg Petani pun tak dapat kakcik. tapi bayar jugalah dengan anggaran spt bulan2 lain. bukan apa...takut bertunggak nak membayornya bulan depan..

    BalasPadam
  11. saya tak pernah fikir bila dia nak datang. kalau sampai pun belum tentu akan segera saya bayar.

    sebab saya tahu, ia takkan berbunga walaupun lewat sebulan!

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang tak berbunga tp ada penalti kalo lewat bayar.. walaupun nampak sikit tp rugi juga tu ..tp okla lg dgn tnb punya penalti lain la cukai pintu .. huh.. hantar notis pun tinggi cajnya.. yg peliknya kalo lepas tempoh nak caj takpe la ni bil biasa bulan 1-5 utk cukai pintu tapi bulan 3 dah keluar notis dah caj lagi . lain lepas bulan 5 nak caj tu logikla
      semua nya nak cari duit cara mudah

      Padam
  12. saya tak pernah pula ambil tahu pasal bil2 ni...
    Keh keh keh... win sungguh jawapan dari Tuan Doktor...

    BalasPadam
  13. Kata suami sistem kat laman web diorang bertukar. Dia pun tak dapat bayar online.

    BalasPadam
  14. Hihi....mentang mentanglah doktor jawapan pun nak dikaitkan dgn kesihatan. Rasanya dah dpt KC. Yg peliknya a/c tukar no pulak....bulan ni jer belum.

    BalasPadam
  15. Saya guna statement online jadinya tak pernah perasan pulak bila masanya bil elektrik ni sampai ke rumah tetiap bulan.

    BalasPadam

Catatlah apa sahaja asalkan tidak menyinggung sesiapa.

Komen-komen yang tiada kena mengena atau sengaja dilontarkan untuk menyindir, akan kakcik buang. DIMAKLUMKAN JUGA, ADALAH HAK TUAN PUNYA BLOG INI SEPENUHNYA UNTUK MEMBUANG MANA-MANA KOMEN YANG DIRASAKAN TIDAK PERLU ADA ATAU DIBERI RUANG BERLEGAR DI SINI.