Kawan-kawan kakcik

Jumaat, 15 Julai 2016

Cerita hari rayaku...

1 Syawal 1437H - inilah keluargaku.
Mengikut kiraan, Muhammad Zayyam Darwish sepatutnya lahir dalam bulan Syawal.
namun Allah SWT telah menentukan dia dilahirkan beberapa hari sebelum Syawal menjelma.
Ada yang bertanya siapa gadis di hadapan itu?  Andai ada jodohnya dengan Angah, dia akan
menjadi menantuku.  Memandangkan bapanya sudah meninggal dunia dan ibunya telah
pulang ke Filifina, harirayanya memang bersama keluargaku.
En Suami bersama anak-anak kami.
Pakaian kami untuk Syawal kali ini ditaja sepenuhnya oleh  Darwish Rich Design
Ada yang berminat tak dengan jubah yang dipakai oleh suami dan anak-anakku ini?
Boleh buat tempahan untuk Hari Raya Haji di instagram JubahLelaki Dewasa
Oleh kerana aku dan adik-adik sudah tak punya ibubapa,
hari raya pertama di rumahku tempat kami berkumpul.
Walaubagaimanapun, adik bongsuku masih punya ibu mertua, jadi
raya pertamanya pada tahun ini dia dan keluarga pulang ke Sabak Bernam.

Adik lelakiku bersama keluarganya.  Mereka turut memeriahkan
rumahku pada raya pertama dan pulang ke Kuching pada raya ketiga.

Keluarga adik perempuanku.  Mereka juga beraya di rumahku kerana
ibubapa kedua-duanya sudah tiada lagi.  Bila menyusun gambar-gambar
untuk diterbitkan di blog ini, baru aku perasan bahawa gambar keluarga kecil
adik perempuanku yang seorang lagi langsung tiada.  Sedangkan adik perempuanku
itulah 'tulang belakangku' dalam menyediakan masakan dan hidangan untuk tetamu di rumahku... :(
 2 Syawal 1437H (7/7/2016) adalah hari ulangtahun kelahiran Angah
yang ke 26 tahun.  Memang dah layak kahwin kalau diukur dari umur.
Tapi... kewangan juga kena diambil kira.  Aku dan suami memang
telah merancang sekiraya ada jodoh Angah, majlis akan dibuat
kecil-kecilan dengan mengambilkira yang wajib sahaja.
3 Syawal - Dak Jujie a.k.a CikPuanLawa datang berkunjung bersama anak-anaknya.
Bukan main suka Muhammad Qaid Dawish dapat bermain dengan anak-anak CPL.
Masih 3 Syawal - sebelah petangnya Heliza Helmi bersama keluarganya (ibubapa dan adik beradik serta sepupu sepapatnya)
datang berkunjung.  Waktu ini aku memang sangat-sangat bersyukur dengan kehadiran dua orang adik perempuanku.
Seorang tukang masak dan seorang tukang basuh pinggan mangkuk.

Pada waktu yang sama, CikGadisBunga juga singgah bersama rakan sepejabatnya yang berasal dari Bandung.
Gambar di atas ini, sebenarnya aku didesak oleh Cik GB untuk bergambar sama sedangkan aku hanya 'berbaju tidur'.

5 Syawal - hanya inilah satu-satunya rumah yang kukunjungi sepanjang Syawal setakat ini. 2 wanita di kiriku itu
pernah sepejabat denganku lebih 30 tahun lalu.  Ini pun sudah jam 10.00 malam kami datang selepas 'bercakap'
di group whatsapp.  Terima kasih Kak Yati sudi terima kehadiran kami.
Baiklah...letih dah...
Tak ada yang menarik pun dengan cerita hari raya nenek, kan?
Jomlah kita rehat dulu.



15 ulasan:

  1. Selamat Hari Raya Kak Cik, Maaf zahir dan batin..
    Seronok dapat berkumpul ramai-ramai..

    BalasPadam
  2. Cantik design jubah DRD ni kakcik.
    Lagi comel bila Qaid yg pakai - suka tengok
    Yg paling best dpt baby baru:)

    BalasPadam
  3. meriah tu... yang penting dapat jumpa sanak saudara... ^_^

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum,
    Selamat hari lebaran, kakcik. moga sentiasa gembira

    BalasPadam
  5. gambar last yang win.penat betul tu. seronoknya dapat berkumpul adik beradik

    BalasPadam
  6. comelnya dia...warna baju sedondon tu cantik bonda...

    BalasPadam
  7. Kisah berhari raya kami masih belum dapat diterjemahkan di dalam blog lagi setakat ni.

    BalasPadam
  8. Suka tengok gambar2 ni kak...lagi2 gambar last tu..alahai...hihi..

    BalasPadam
  9. Terasa sedih, apa cuma saya yang tidak menulis cerita hari raya? :D

    BalasPadam
  10. Seronok tengok keluarga Kak Cik..meriahnya raya..

    BalasPadam
  11. Kak Cik Nur...Selamat Hari Raya...

    wah beraya dengan Heliza Helmi...

    Sedondon baju...nampak lebih menarik bila photoshoot raya

    BalasPadam
  12. Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin Kak Cik Nur..

    Penat sudah Qaid ye :)

    BalasPadam
  13. Meriah juga ni sambutan hari raya Kakcik sekeluarga. Ramai juga yang berkumpul di rumah Kakcik.

    BalasPadam

Catatlah apa sahaja asalkan tidak menyinggung sesiapa.

Komen-komen yang tiada kena mengena atau sengaja dilontarkan untuk menyindir, akan kakcik buang. DIMAKLUMKAN JUGA, ADALAH HAK TUAN PUNYA BLOG INI SEPENUHNYA UNTUK MEMBUANG MANA-MANA KOMEN YANG DIRASAKAN TIDAK PERLU ADA ATAU DIBERI RUANG BERLEGAR DI SINI.