Kawan-kawan kakcik

Selasa, 21 April 2015

Adab-adab sebelum bermusafir...



Dari buku Panduan Solat Musafir
karangan Dato' Mohd Salleh Haji Ahmad

Perlukan ruang untuk menenangkan hati dan perasaan yang sangat terganggu.  Bukan tiada yang hendak dicoretkan, tapi perasan marah dan sakit hati yang menguasai diri ketika ini perlu diredakan dahulu. 

Rileks la nenek, jom layan Qaid main jom...

13 ulasan:

  1. sabar mak sabar..amik mase tenang kan diri ye mak..

    BalasPadam
  2. lah kenapa pulak ni kak cik..sampai terpusing badan qaid tenangkan neneknya :-))

    BalasPadam
  3. Janganlah marah-marah, Kakcik. Tak bagus untuk kesihatan :) Adatlah manusia, rambut sama warna hati lain-lain tapikan, zaman moden ni rambut pun dah tak sama hitamkan, Kakcik....

    Daripada memendam perasaan marah, lebih baik Kakcik buat sesuatu yang menggembirakan hati macam buai laju-laju sampai pokok sena ke, membebel-bebel dalam blog ke, nanti lupalah sakit dalam hati tu....

    BalasPadam
  4. Qaidpun terperanjat nenek marah tu.. Betul tu kakcik.. kena tenang kan hati yg marah tu.. inshaAllah sejuk lah hati tu nanti..

    BalasPadam
  5. Biasa kalau nak menunaikan ibadah haji dan umrah mutawif juga sering menasihatkan seperti ini kakcik. Nasib baik ada Qaid, boleh meredakan sedikit rasa tidak senang di hati kan kakcik. Sesekali memang hati kita diuji...

    BalasPadam
  6. Saya x berada di tempat Kakcik. Jadi saya yakin kakcik lebih arif nak menghadapi. Saya support di alam maya jer. Go Kakcik go...!

    BalasPadam
  7. Gud info, buat peringatan utk Chik Na yg akan bermusafir lama tak lama lagi. Alhamdulillah item no 3..dah dibuat..

    p/s: semoga hati kak chik da tenang.. jangan marah marah nanti cepat tua

    BalasPadam
  8. dari no 1 hingga 7, ianya tentang hak org lain/ harta org lain...betapa Islam tekankan akan hal itu..


    sabar ya kakcik. ..apa jua problem, saya doa kan moga dipermudahkan..

    BalasPadam
  9. setiap masalah pasti akan ada jalan penyelesaiannya kecuali mati...

    BalasPadam
  10. Panduan yang berguna. Boleh dijadikan rujukan ni.

    BalasPadam
  11. Kena banyak bersabar dan lebih rilek tika bermusafir

    BalasPadam
  12. InshaAllah, semoga perjalanan kali ini membawa berkat.. ^_^

    BalasPadam

Catatlah apa sahaja asalkan tidak menyinggung sesiapa.

Komen-komen yang tiada kena mengena atau sengaja dilontarkan untuk menyindir, akan kakcik buang. DIMAKLUMKAN JUGA, ADALAH HAK TUAN PUNYA BLOG INI SEPENUHNYA UNTUK MEMBUANG MANA-MANA KOMEN YANG DIRASAKAN TIDAK PERLU ADA ATAU DIBERI RUANG BERLEGAR DI SINI.