...kehidupan dalam keadaan yang serba payah
Orang mandi di paip aku mandi jauh di lembah
Orang bersuluh cahaya letrik aku berpelita minyak tanah
Orang berlauk serba mewah aku tertunduk memandang tanah
Orang berpakaian cantik dan baru aku bergaya dengan pakaian sedekah
Orang mandi di paip aku mandi jauh di lembah
Orang bersuluh cahaya letrik aku berpelita minyak tanah
Orang berlauk serba mewah aku tertunduk memandang tanah
Orang berpakaian cantik dan baru aku bergaya dengan pakaian sedekah
Dan kini...
Walaupun mampu menikmati hidangan yang mewah dirasakan
Sering kuterkenang kicap dan minyak lebihan goreng ikan
Satu ketika dulu ia padanan nasi yang sangat menyelerakan
Sering kuterkenang kicap dan minyak lebihan goreng ikan
Satu ketika dulu ia padanan nasi yang sangat menyelerakan
Sekarang...
Bila sesekali berlauk sardin tumis dan telur mata
Bagiku ia sudah cukup membuka selera
Tapi anak-anakku boleh memalingkan muka
Bagiku ia sudah cukup membuka selera
Tapi anak-anakku boleh memalingkan muka
Andai dihidangkan lauk yang itu berkali berkala...
>_< kecik hati ikan sardin tu..huhuh..beruntung pernah bersusah payah, Baru menghargai nikmatnya hidup ada2..
BalasPadamTeringat masa kerja dulu kakcik. Ada sorang lelaki tu ckp. Wow lauk ikan sardin. Lauk evergreen ni.. sedap :) suka telur mata.. tp kena pantang. Sedih..
BalasPadamKak, sardin pun dah mahal laa ni kak. Tapi sardin memang sedap la.
BalasPadamTERINGAT KECIK2
BalasPadamKak cik,
BalasPadamtang minyak lebihan goreng ikan tu saya biasa makan dulu, gaul dengan nasi. sedap kan. Bila kita sudah terbiasa dengan hidup susah kita akan lebih menghargai kesenangan hidup sekarang..
Kenapa acapkali membaca coretan kakchik sebegini....hanya terbayangkan diri sendir..ikan kembung pecah perut emak beli..dibasuh bersih berulang kali..lawankan kicap nasik panas dan pucuk ubi...sedappp sekali...la ni lauk sardin anak2 pdg sepi...siap tanya tak der ker lauk lain lagi...
BalasPadamminyak lebih goreng ikan + kicap dan ikan goreng/telur
BalasPadamadalah tersedap di tekak saya dulu kini dan selamanya
sbb kami pun asalnya bukan keluarga kaya
betul..myk ikan goreng + kicap..nasik putih & telur/ikanbilis goreng..skang pun masih makan camtu kalau dh malas sgt nak kluar beli makanan @ tapau
PadamKakak pernah merasa itu semua kakcik
BalasPadamAnak-anak kita memang tak pernah rasa
Celik mata semua ada...
tekak anak sekarang mak... ikut aliran teknologi le jugak. hehehe
BalasPadamteman juge gemor minyak lebihan ikan goren jugeeeeewwwww
BalasPadamkicap masin, bukan yg manis cam sekrg ni ;)
Syukurlah anak saya dan suami saya, walaupun tak pernah merasa susah tapi mereka menghargai apa saja yang ada. Telur goreng dan sardin tetap feveret kami tak kira masa. Minyak lebihan goreng ikan atau ayam biasanya saya campur dengan cili api dan bawang kecil yang ditumbuk kasar dengan sedikit garam. Gaul sebati dan makan dengan nasi. Nasi sejuk pun jadi sedap makan sambal minyak ni.
BalasPadamermm..peringatan yang baik mak utk izwa..supaya izwa boleh didik anak-anak bersyukur dgn apa yang ada..
BalasPadamsaya pun rasa begitu. segalanya untuk anak-anak.. buat apa yg termampu je.
BalasPadam