Kawan-kawan kakcik

Isnin, 3 Mac 2014

Best juga cakap campur-campur ni kot. Let's try...

...pedulikan tentang ejaan atau past tense ke present tense ke... janji ada bunyi, kan?

Tengok je kat tv, ahli politik ke ahli akademik ke, kalau tak cakap campur aduk tu nampak macam tak cerdik gamaknya...

Jangan esok-esok, di sekolah pun Bahasa Melayu jadi tak sah kalau tak dicampuradukkan.

Well, at least you know what I mean...

Up to you whatever you want to do... I don't care...

17 ulasan:

  1. Dah jadi macam rojak tu Kakcik... kasi campur-capur baru sedap... Menu pun tulis campur2 jugak ke :)

    BalasPadam
  2. well...i know u...hahahaha tetiba ni ma =)
    tangan dah ok ke ma??

    BalasPadam
  3. Cakap campur-campur bagus juga, Nanti tak hilang sangat BI kiter bila nak cakap BI tanpa campur.

    BalasPadam
  4. Kalau berucap tak lari dari mengatakan budaya melambangkan bangsa.
    Tapi sendiri tak mampu melakukannya...
    Kesian bangsaku dah macam rojak jadinya...

    BalasPadam
  5. ferasan kacukan kot.... heh..

    BalasPadam
  6. Er Kakcik. saya pun selalu cakap rojak. Di blog pun sama juga..uwaaa...!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pun.Ada masa otak fikir dlm BM.Ada masa in between it switches to BI.What to do.Dari tak dilahirkan dan di sampaikan...rojak pun sedap.kan.

      Padam
  7. heheheh kadang bkn nampak pndai tp nampak kurang bijak banyak kalu ahli politik ke menteri2 ckp mcm rojak... nk ckp english tak yahla campur2

    BalasPadam
  8. dengar artis 'speaking' lagi seronok hhehe

    BalasPadam
  9. ikut cara DBP...lihatlah correctional jadi koreksional.geli hati.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dear Mamason....DBP tu dah melampau!!! I pun geram jugak wpun kita nih sama, talk n write rojak2 gitu, hehe...

      Padam
  10. Assalam KakCik
    You sound very cutelaah....hehe...

    I pun bersalah juga sebab suka rojak atau pasemburkan BM n BI tapi I sangat tak setuju kalau yang 'official' punya dirojak2kan...
    P/S: Tangan dah sembuh ke?

    BalasPadam
  11. OIC kak, now I understand what does your comment in my blog means. :)

    BalasPadam
  12. i inglish no understand kakcik...:P

    BalasPadam
  13. Makchaq selalu guna BM saja, dah dari kecik sekolah melayu..
    tapi la ni macam banyak jugak tercampoq bahasa.. bos2 selalu cakap BI, jadi kita pun guna jugak BI untuk perkataan2 tertentu walaupun BM ada perkataan tu...contohnya lunch, call, punch etc

    BalasPadam
  14. i..like rojak..mee rojakk..yummy

    BalasPadam

Catatlah apa sahaja asalkan tidak menyinggung sesiapa.

Komen-komen yang tiada kena mengena atau sengaja dilontarkan untuk menyindir, akan kakcik buang. DIMAKLUMKAN JUGA, ADALAH HAK TUAN PUNYA BLOG INI SEPENUHNYA UNTUK MEMBUANG MANA-MANA KOMEN YANG DIRASAKAN TIDAK PERLU ADA ATAU DIBERI RUANG BERLEGAR DI SINI.

Ada pertanyaan dan segan nak letak komen? Sila emel ke : kakcikseroja@gmail.com