Kawan-kawan kakcik

Rabu, 21 Mac 2012

Sarapan yang menyihatkan?...

Jujurnya, aku tak pernah ambil tahu pun tentang nutrisi (klik pautan untuk mengetahui tentang apa itu nutrisi).  Yang aku tahu, bila lapar, makan!  Sebenarnya sikapku itu adalah satu sikap yang sangat tidak elok untuk diikuti atau diteruskan.  Selain memastikan makanan yang kita makan itu HALAL DAN BERSIH, penting untuk kita mengetahui tentang baik buruk makanan yang kita kunyah dan telan agar kita tidak mengeluh bila dilanda masalah kesihatan.




40 ulasan:

  1. kakpah suka makan biskut ni bila rasa lapar. tapi air manis tu kekadang terlajak gak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Air dalam gambar di atas tu sebenarnya air masak je, Kak Pah. Saya isi dalam botol tu untuk senang dibawa. :)

      Padam
  2. salam kakcik
    iko biskut ke kakcik?
    Breakfast saya mmg bekalori tinggi biasanya..
    tp siang saya kurang makan .
    Hari minggu mmg hari makan2

    BalasPadam
    Balasan
    1. W/salam Kasih...

      biskut tu ada orang bagi kat anak kakcik, tapi sebab dia tak makan, kakcik bawa je ke pejabat sebagai bekalan. :)

      Padam
  3. belom pernah try lagi jenama IKO ni....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kakcik pun tak beli biskut tu. Ada orang bermurah hati bagi kat anak kakcik. Alhamdulillah. :)

      Padam
  4. Sarapan yang sihat ni, memang bagus kak cik tapi saya baru je lepas sarapan yang tak sihat nasi lemak ngan paru, huhu, sedap kakcik, confirm lepas ni saya ngantuk..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Makan biskut bagi kakcik adalah tidak mengenyangkan. Maka kakcik telah membawa bekal nasi bersama sambal goreng ikan bilis+tempe. Sekejap lagi mesti masuk perut juga tu. :)

      Padam
  5. Ramping dan Slim la lepas nih... hehehehe...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Takde maknanya... nasi tengah menunggu tu (tak sempat tengahari punnnn..) :)

      Padam
  6. Balasan
    1. Sarapan yang sihat, tapi kakcik belum tentu tak sakit! :)

      Padam
  7. ma
    cheqna ni kalu bekpes mesti nak makan yg heavy....
    sebb lunch jarang cheqna makan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mama lagi teruk Cheqna. Pagi dah sarapan berat, tengahari pun bantai makan lagi! ;-)

      Padam
  8. klu lah kita dpt maintain kan mkn mcm ni hari2 mesti boleh slim punya...:)teruskan usaha mu kakcik...hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak ada maknanya Nomie... Perut kakcik ni belum boleh dilatih untuk tidak menerima nasi. :)

      Padam
  9. Biskut IKO inilah salah satu biskut pilihan anak kakak utk di bawa balik asrama kakpah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kakcik pula lebih suka biskut Jacob's. :)

      Padam
  10. sekarang biskut macam ni jadi santapan..yang lain masuk tekak je kuar balik..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sabarlah, InsyaAllah sementara sahaja tu. :)

      Padam
  11. oh biskut Iko ni, dulu2 masa tgh gila makan, selalu beli, lepastu pernah terbaca yg testimonial JM5 tu makan ni sekeping je untuk breakfast, arg tak larat nak ikut =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sekeping je? Alamat menggigillah tubuh badan kakcik! :)

      Padam
  12. rasanya - sesekali aje kot dalam sebulan iols ber-sarapan yg sihat
    sokmo yang tak sihat - i.e. tinggi kalori
    dan jugak bakal meninggikan kolestrol...
    hik hik hik

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kakcik ni sepanjang tahun tak pernahnya bersarapan dengan hidangan 'yang baik untuk kesihatan anda'... hehehe...

      Padam
  13. Comelnye Kakcik susun2 biskut mcm tu. Sy pun tak pk ape2 psl nutrisi. Klu smpt, sy mkn besar. Klu tak smpt, sy sarap biskut je. Tapi nescafe mst nak kena ade. Terukkan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dulu kakcik pun suka minum nescafe. Kemudian kakcik sedar, bila kakcik minum nescafe, kepala kakcik jadi 'ting tong'. Terus berhenti dan bertukar kepada milo. :)

      Padam
  14. Kak Chik..Alin pun baru terpk pg tadi..mahu bersarapan cara sihat...maklumlah dah meningkat usia..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kakcik tengok je Alin. Ikutnya tidak. :)

      Padam
  15. biskut iko sedap..dulu penah mkn..
    saya pagi tadi dah makan nasi +kari kamben..
    sangat tidak sihat..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selepas makan biskut, kakcik dah makan nasi yang kakcik bawa dari rumah. :)

      Padam
  16. kat umah saya pun ada biskut iko. mmg sedap. saya suka mkn yg bungkusan kaler oren tu, sedap

    BalasPadam
    Balasan
    1. Di rumah kakcik pula selalu ada biskut Jacob's. :)

      Padam
  17. biskut iko ni banyak fiber..sihat je..hehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada orang bagi biskut tu untuk anak kakcik sebagai galakan untuk dia berdiet, tapi nampaknya anak kakcik tu lebih suka makan buger! :(

      Padam
  18. mmg menu sihat yek arini kakcik... hehhehe
    skrg nih kalu nk beli apa2 mknan mmg tgk tang belakang dia tuh...konon2 tgk nk yg less lemak2 yg tinggi protin je

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biskut tu makanan sampingan je Nor. Nasi adalah menu utama untuk kakcik. :)

      Padam
  19. betul tuh kak cik, kita perlu ambik tahu pasal nutrisi ni sedikit sebanyak. saya ni sejak dah masuk kearah akhir 30an nii dah taking extra precoutious tentang makanan... takut didatangi penyakit2 yg tak diundang

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kakcik ni dah melangkaui angka 50 Mila, penyakit pun dah semakin suka dengan kakcik! ;-)

      Padam
  20. makanan kudapan di ofis pukul 4 petang..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Petang2 kakcik kunyah dan telan gardenia butterscotch pulak! :)

      Padam

Catatlah apa sahaja asalkan tidak menyinggung sesiapa.

Komen-komen yang tiada kena mengena atau sengaja dilontarkan untuk menyindir, akan kakcik buang. DIMAKLUMKAN JUGA, ADALAH HAK TUAN PUNYA BLOG INI SEPENUHNYA UNTUK MEMBUANG MANA-MANA KOMEN YANG DIRASAKAN TIDAK PERLU ADA ATAU DIBERI RUANG BERLEGAR DI SINI.